Control la nivel national privind pesta porcina clasica
Miercuri, 24 Iunie 2015
Miercuri, 24 Iunie 2015
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor desfasoara, pe tot parcursul lunii iunie, actiuni de verificare si control la nivel national, care vizeaza identificarea si sanatatea animalelor.
La aceste actiuni participa echipe mixte de inspectori, alcatuite atat din specialisti de la nivelul DSVSA judetene, cat si din inspectori din cadrul ANSVSA. Aceste echipe realizeaza controalele in sistem incrucisat, in sensul in care, o echipa de inspectori dintr-un DSVSA judetean verifica activitatea colegilor din alt judet, sub coordonarea reprezentantului ANSVSA.
Tematica acestor controale include verificari asupra gradului de realizare a actiunii de supraveghere activa privind pesta porcina clasica si a modului de realizare a inspectiilor in exploatatiile nonprofesionale (gospodariile populatiei), conform planificarii pentru anul in curs. Sunt verificate prin sondaj, actiunile desfasurate in acest sens de medici veterinari de libera practica imputerniciti, in corelatie cu situatia efectivelor de animale existente in gospodariile populatiei, precum si modul de decontare a acestor actiuni.
Obiectivul este acela de a verifica eficienta controalelor oficiale, realizate de catre medicii veterinari oficiali din cadrul Directiilor Sanitare Veterinare judetene si a municipiului Bucuresti, care au atributii de control in domeniul sanatatii animale si in cel al identificarii si inregistrarii animalelor. Rezultatele acestor controale vor fi facute publice dupa finalizarea actiunii.
Pesta Porcina Clasica (P.P.C.) este o boala virala, extrem de contagioasa, care afecteaza deopotriva porcii domestici si pe cei salbatici, fiind raspandita la nivel global. Boala nu este transmisibila la om, dar poate genera pierderi economice de mari proportii.
Virusul poate fi purtat de la porcii bolnavi catre cei sanatosi in cadrul miscarilor necontrolate sau ilegale ale animalelor (transport, vanzare, targuri) si de catre oameni, pasari, insecte. (Vaccinarea impotriva Pestei Porcine Clasice a inceput in Romania, in anul 2006 si a fost finalizata la sfarsitul anului 2009).
Recunoasterea indemnitatii teritoriului Romaniei fata de pesta porcina clasica, influenteaza direct schimbul comercial intracomunitar din cadrul Pietei Interne cu porcine vii, produse si subproduse provenite de la acestea si conditioneaza activitatile de import si tranzit pe teritoriul Romaniei. In cazul in care, la sase luni dupa eliminarea ultimului animal vaccinat, nu mai este diagnosticat nici un caz de pesta porcina clasica, Romania poate solicita Comisiei Europene obtinerea statutului de zona libera de P.P.C.
Orice nou focar de boala va anula obtinerea statutului de zona libera de P.P.C., situatie in care vor trebui reluate masurile de eradicare si control, iar circulatia animalelor si produselor va fi restrictionata pana la finalizarea procedurilor de eradicare. De aceea este foarte important ca toti detinatorii de animale sa respecte legislatia sanitara veterinara si sa aplice normele de biosecuritate. O etapa importanta in acest sens, a fost decizia Comisiei Europene de a permite Romaniei incepand cu 1 ianuarie 2010 sa participe pe piata comunitara cu marci romanesti de produse din carne de porc provenita din zonele libere de pesta porcina clasica.
Decizia, votata in unanimitate de catre Statele Membre, a fost o recunoastere a progreselor inregistrate de catre tara noastra in combaterea acestei boli si a venit in urma demersurilor efectuate de catre A.N.S.V.S.A., inca din luna aprilie a anului 2009, catre Comisia Europeana.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...