Controalele privind transporturile de animale vii vor fi inasprite

Controalele privind transporturile de animale vii vor fi inasprite


Crescatorii si exportatorii romani de animale atrag atentia asupra faptului ca existenta unei piete negre a intermediarilor de animale le creeaza prejudicii financiare si de imagine, in acest sens fiind solicitat sprijinul organelor abilitate pentru verificarea transporturilor de animale ce urmeaza sa ia calea exportului, dar si a controlului circulatiei cu animale vii pe drumurile publice.

controale 1Crescatorii si exportatorii romani de animale atrag atentia asupra faptului ca existenta unei piete negre a intermediarilor de animale le creeaza prejudicii financiare si de imagine, in acest sens fiind solicitat sprijinul organelor abilitate pentru verificarea transporturilor de animale ce urmeaza sa ia calea exportului, dar si a controlului circulatiei cu animale vii pe drumurile publice.

Potrivit unui comunicat al ANSVSA remis marti AGERPRES, o echipa de specialisti din cadrul Autoritatii, condusa de presedintele Radu Roatis Chetan, s-a intalnit marti cu principalii reprezentanti ai crescatorilor si exportatorilor de ovine si caprine din Romania pentru a discuta strategia in domeniul sanatatii ovinelor si caprinelor, programul de crestere a rezistentei berbecilor la scrapie, promovarea exporturilor de ovine vii cu tarile terte prin asigurarea standardelor de sanatate a animalelor si identificarea de noi piete pentru exportul cu animale vii.

Principala problema ridicata de mediul asociativ a fost legata de existenta unei piete negre a intermediarilor de animale care creeaza atat prejudicii financiare, cat si de imagine crescatorilor si exportatorilor romani. In acest sens, presedintele ANSVSA a propus realizarea in cadrul asociatiilor a unor cursuri pentru certificarea personalului care poate realiza intermedierea dintre crescatori si exportatori. Totodata, a fost agreata solicitarea sprijinului organelor abilitate pentru o verificare mai intensa a transporturilor de animale ce urmeaza sa ia calea exportului, dar si a controlului circulatiei pe drumurile publice cu animale vii, se spune in comunicat.

Pe de alta parte, s-a stabilit ca asociatiile de crescatori sa trimita puncte de vedere catre ANSVSA privind posibilitatea regandirii cotelor de animale sacrificate in abatoarele de capacitate mica.

De asemenea, reprezentantii oierilor si-au luat angajamentul de a mari semnificativ numarul de exploatatii ce deruleaza programul de crestere a rezistentei ovinelor la scrapie. Propunerile de solutionare ale problematicilor dezbatute in acest cadru vor fi discutate la inceputul lunii noiembrie, cu ocazia unei noi intalniri, cand va fi definitivat si Programul National Strategic pentru anul 2017.SaveSave



Poti fi interesat si de