Controale pe litoral. Mai multe unitati de alimentatie publica, amendate cu aproape 400.000 de lei
Marti, 09 Iulie 2024
Marti, 09 Iulie 2024
'Activitatea inspectorilor sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor se axeaza, in principal, pe preventia aparitiei riscului si a pericolelor privind siguranta alimentara, protejarea sanatatii publice si, implicit, a intereselor turistilor aflati in vacanta pe litoralul Marii Negre. Echipele de control verifica modul in care sunt respectate conditiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind producerea, prelucrarea, depozitarea, transportul si comercializarea produselor alimentare. Ca urmare a actiunilor intreprinse de inspectorii sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor, care activeaza in cadrul Comandamentului Sezon Estival 2024, mentionam ca, pana la aceasta data nu s-au inregistrat episoade de toxiinfectii alimentare care sa puna in pericol sanatatea turistilor', se precizeaza in comunicat.
Potrivit sursei citate, in perioada 1 - 6 iulie 2024, inspectorii care activeaza in cadrul Comandamentului au verificat 251 de unitati de alimentatie publica: 110 restaurante, 4 pizzerii, 23 de unitati tip fast - food, 7 braserii, 12 unitati de tip bufet, 9 baruri, 2 snack-bar-uri, 39 de rulote, 17 magazine alimentare, 22 de laboratoare de cofetarie/patiserie, o gelaterie, un magazin alimentar, 3 unitati tip bistro si o toneta.
Pentru abaterile de la legislatia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, constatate cu ocazia controalelor, au fost aplicate 34 de sanctiuni contraventionale, in valoare de 396.000 de lei, si au fost emise 2 ordonante de suspendare a activitatii si 2 ordonante de interzicere a activitatii. A fost dispusa masura de retinere oficiala/sechestru pentru o cantitate de 122,7 de kg produse de origine animala (carne si preparate din carne), care au fost dirijate catre unitati de neutralizare.
Dintre principalele nereguli constatate, institutia mentioneaza: depozitarea si manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare; conditii necorespunzatoare de igiena a spatiilor si echipamentelor de lucru; ambalarea si etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare, in vederea depozitarii si valorificarii, precum si comercializarea acestora neetichetate potrivit legislatiei in vigoare; comercializarea directa catre consumatorul final a produselor alimentare in spatii neaprobate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor.
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), prin intermediul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din Constanta, pune la dispozitia celor interesati numarul de telefon al 'Comandamentului Sezon Estival 2024': 0786 577 007, unde se pot face sesizari sau se pot obtine informatii referitoare la diferite aspecte din domeniul sigurantei alimentelor. Acest numar functioneaza in paralel cu numarul Call - Center-ului ANSVSA: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice retea de telefonie.
Toate unitatile aflate pe litoralul romanesc sunt supravegheate si verificate de catre inspectorii sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor din cadrul Comandamentului Sezon Estival 2024.
Inspirat de o vizita in Germania efectuata in urma cu ceva ani intr-o ferma de Wagyu, domnul Raim...
Conceptul este un mix intre macelarie si market, cu produse turcesti, romanesti si arabesti, de l...
Conform statisticii oficiale, in septembrie anul curent, au fost sacrificate 45.000 de capete la ...