Contractele cu retailerii se modifica in perioada urmatoare

Contractele cu retailerii se modifica in perioada urmatoare


Retailerii vor trebui sa modifice toate contractele aflate in desfasurare, ca urmare a Legii 321 care va intra in vigoare in cateva saptamani, iar majoritatea comerciantilor probabil nu isi vor mai permite mercantizarea suplimentara, ceea ce va duce la disparitia din magazine a display-urilor, degustarilor, chiar si a frigiderelor de la furnizori, sustin reprezentantii Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR).

contracte retaileriRetailerii vor trebui sa modifice toate contractele aflate in desfasurare, ca urmare a Legii 321 care va intra in vigoare in cateva saptamani, iar majoritatea comerciantilor probabil nu isi vor mai permite mercantizarea suplimentara, ceea ce va duce la disparitia din magazine a display-urilor, degustarilor, chiar si a frigiderelor de la furnizori, sustin reprezentantii Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR).
Conform unui comunicat remis, marti, AGERPRES, pentru cota de 51% marfa provenita din lantul scurt, noua lege prevede un termen de gratie de 6 luni si elaborarea unei Hotarari de Guvern. In schimb, pentru dispozitiile care privesc activitatea retailerilor, legea va intra in vigoare la 3 zile dupa publicare.

Toti comerciantii vor fi obligati sa se incadreze in termenul de plata de 7 zile calendaristice pentru produsele proaspete - toate alimentele care nu sunt conservate prin sterilizare, deshidratare, congelare sau afumare, cu exceptia refrigerarii. Prin urmare, managementul stocului de marfa - adica ciclul expunere/vanzare - va trebui optimizat, pentru ca magazinele sa poata sustine fluxul financiar extrem de strict prevazut in lege, se mentioneaza in comunicat.

Potrivit reprezentantilor AMRCR, schimbarea regulilor in timpul jocului inseamna renegocierea contractelor si a bugetelor anterior incheiate si previzionate pentru intregul an financiar, fiind necesar un efort urias al resursei umane pentru a modifica in cateva saptamani toate contractele aflate in desfasurare.

De asemenea, livrarea la magazin cu aviz si transmiterea facturii in centrala trebuie sa se faca in timp util deoarece magazinele nu au acces la pretul de achizitie.

Furnizorii au nevoie de sisteme informatice performante ca sa poata gestiona eficient procesul, altfel vor fi exclusi din circuitul comercial de rigorile legii - amenda ajunge si pana la 100.000 lei. Retailerii nu mai pot factura servicii, asa ca furnizorii vor avea nevoie sa isi creeze foarte rapid si o capacitate logistica adecvata - depozite climatizate, mijloace auto termo-controlate, ambalare standard, buletine de analiza etc, explica retailerii.

Ei mai atrag atentia ca marea majoritate a comerciantilor nu isi va mai putea permite nici mercantizarea suplimentara.

Astfel, din magazine vor disparea foarte probabil si display-urile, degustarile, chiar si frigiderele de la furnizori, incepand cu berea si terminand cu lactatele si inghetata, sustin marii retaileri.

Proiectul de lege privind comercializarea produselor alimentare, potrivit caruia magazinele mari vor fi obligate sa se aprovizioneze cu produse alimentare pe lantul scurt, iar supermarketurile vor functiona in continuare si in week-end, a fost aprobat, miercuri, de Camera Deputatilor.



Poti fi interesat si de