Consumul global de carne va crește cu 47,9 milioane de tone până în 2034

Consumul global de carne va crește cu 47,9 milioane de tone până în 2034


Raportul comun al OCDE și FAO prevede un consum global de carne mai mare cu 47,9 milioane de tone între 2025 și 2034 si o creștere anuală pe cap de locuitor de 0,9 kg. Carnea de pasăre va conduce această expansiune, determinată de costul său redus, profilul nutrițional favorabil și amprenta ecologică mai mică. Până în 2034, aceasta va reprezenta 45% din proteinele din carne consumate la nivel mondial.

Asia și America Latină vor stimula producția

 

Producția globală de carne va ajunge la 406 milioane de tone în 2034. Asia va reprezenta 55% din creștere, condusă de China, India și Vietnam. America Latină își va consolida poziția datorită avantajelor sale în materie de terenuri, furaje și genetică. Carnea de pasăre va fi principalul motor al creșterii, cu o creștere de 28,5 milioane de tone.

 

Cererile pentru sustenabilitate și bunăstare a animalelor sunt în creștere

 

În țările cu venituri mari, preocupările legate de bunăstarea animalelor, sănătate și mediu încetinesc consumul de carne pe cap de locuitor, în special de vită și porc. Această tendință a consolidat preferința pentru carnea de pasăre, percepută ca fiind mai sustenabilă și mai sănătoasă.

 

În Canada și UE, se preconizează că consumul total pe cap de locuitor va stagna sau chiar va scădea.

 

Productivitatea se îmbunătățește, dar emisiile continuă să crească

 

Îmbunătățirile eficienței reproductive, ale greutății la sacrificare și ale randamentului vor permite creșterea producției fără a crește emisiile. Chiar și așa, se așteaptă ca emisiile de gaze cu efect de seră asociate cu producția de carne să crească cu 6%, comparativ cu o creștere de 13% a producției totale.

 

Carnea de vită va continua să fie cea mai mare sursă de emisii de carbon, deși progresele în genetică, nutriție și managementul animalelor îi vor modera impactul.

 

China își reduce ponderea ca importator

 

Se așteaptă ca ponderea Chinei în importurile globale de carne să scadă de la 20% la 16% până în 2034, transformând fluxurile comerciale.

 

Această dependență redusă a scazut producția de carne de porc în principalele țări exportatoare. Chiar și așa, se așteaptă ca exporturile globale să crească din nou după doi ani de scădere și să ajungă la 40,2 milioane de tone în 2024, Brazilia și Australia stabilind recorduri.

 

Prețurile nominale la carnea de vită și miel vor crește pe termen scurt din cauza recuperării lente a stocurilor. Pe de altă parte, prețurile la carnea de porc și carnea de pasăre vor scădea din cauza creșterii ofertei și a cererii mai slabe din China.

 

 

Pe termen mediu, prețurile reale pentru toate tipurile de carne vor tinde să scadă, determinate de îmbunătățirile productivității și de costurile mai mici ale furajelor.

 

 

Biosecuritatea și schimbările climatice, riscuri cheie pentru sector

 

 

Raportul avertizează cu privire la impactul focarelor precum pesta porcină africană, gripa aviară și febra aftoasă, care continuă să afecteze producția și comerțul. De asemenea, avertizează că politicile climatice, taxele pe carbon și restricțiile privind utilizarea antibioticelor ar putea crește costurile de operare și ar putea afecta competitivitatea sectorului global al cărnii.



Poti fi interesat si de