Consumul de jamon a crescut de aproape 4 ori in ultimii ani. 70% din vanzari se inregistreaza de Craciun

Consumul de jamon a crescut de aproape 4 ori in ultimii ani. 70% din vanzari se inregistreaza de Craciun


Romanii prefera tot mai mult produsele traditionale spaniole, consumand de aproape 4 ori mai mult jamon in 2023 fata de 2021.

Cererea pentru jamon din Spania creste exponential in decembrie, in special inainte de Craciun, fiind de 20-25 de ori mai mare in aceasta perioada decat intr-o zi normala. Daca intr-o zi obisnuita romanii cumpara 5 jamonuri, inainte de Craciun romanii cumpara 100-120 de jamonuri pe zi.

 

Cei mai multi consumatori de sunca spaniola se afla in Bucuresti, Cluj si Timisoara si sunt dispusi sa plateasca pana la 6.000 lei pe o singura bucata, potrivit datelor Alioli.ro si Jamoneria by Alioli, singura jamonerie din Romania. In ultimii ani, jamonul este tot mai cumparat in perioada Craciunului pentru a fi facut cadou, cererea fiind de 20-25 de ori mai mare in decembrie fata de o zi normala.

 

Cele mai cautate tipuri de jamon sunt Jamon Serrano, tip de sunca uscata, sarata si maturata, Jamon Iberico – un jamon de calitate superioara, provenit din porci iberici hraniti cu ghinde, apreciat pentru textura sa bogata si aromele complexe, si Jamon Bellota 100% Pata Negra, un produs cea mai inalta calitate, provenind de la porci iberici pur-sange hraniti cu ghinde. Aceste tipuri de jamon costa de la 250 lei la 6.000 lei bucata.

 

Romanii din Bucuresti, Cluj si Timisoara sunt cei mai mari consumatori de jamon, anual peste 3.000 de bucati de jamon sunt livrate in aceste orase. Cu o greutate intre 4,5 kg si 9 kg, jamonul este un produs potrivit pentru un consum indelungat, de pana la 3 luni. Jamonul spaniol este cumparat cel mai frecvent pentru consum propriu, dar si pentru a fi oferit cadou in mediul de business sau rudelor in perioada sarbatorilor.

 

“Jamonul traditional spaniol este tot mai apreciat in Romania, fiind un produs preferat in egala masura de romani, inclusiv de cei din diaspora, si expati. Consumul de jamon a crescut exponential in ultimii ani, cererea fiind cu 375% mai mare in 2023 fata de 2021, si datorita faptului ca exista o dorinta mare de diversitate culinara in randul romanilor. Fiind un produs hranitor si versatil in consumarea alaturi de alte alimente, jamonul este tot mai prezent pe masa de Craciun in casele romanilor. Astfel, 70% din vanzarea de jamon are loc in perioada sarbatorilor de iarna, sunca spaniola fiind cel mai cautat produs din Spania in luna decembrie”, spune Sorin Barbu, proprietarul Jamoneria by Alioli si Alioli.ro.

 

Cum se pastreaza jamónul – sfaturi practice pentru un consum indelungat

Jamonul este un produs usor de pastrat deoarece nu necesita temperaturi scazute. Fiind o specialitate de carne uscata, jamonul se pastreaza cel mai bine intr-o incapere ventilata, fara umezeala, cu temperaturi intre 16 si 20 de grade Celsius. Este important sa fie evitata depozitarea acestuia la temperaturi scazute, de exemplu in frigider. Asadar, jamonul nu se strica daca este tinut in conditii de uz casnic.

 

Odata inceput, un jamon poate fi consumat in aproximativ 3 luni. Este recomandat astfel sa fie acoperit cu o hartie pergament sau cu folie de plastic. In cazul in care apare mucegai pe suprafata jamonului neinceput, acest lucru nu inseamna ca produsul este alterat. Mucegaiul dovedeste ca jamonul are o origine naturala nobila. Trebuie doar sa curatata suprafata cu un prosop de bucatarie inmuiat in ulei de floarea-soarelui si apoi poate fi consumat in siguranta. Pentru un mai mare confort pentru feliere, jamonul poate fi tinut pe un suport special din lemn si, de asemenea, poate fi folosit un cutit special din inox pentru felii cat mai subtiri.

 

Jamoneria by Alioli este singura jamonerie din Romania, parte din cel mai mare grup de localuri cu specific spaniol, Alioli, fondat de antreprenorul Sorin Barbu, cu o experienta de 20 de ani in domeniul HoReCa. In Jamoneria by Alioli si online pe Alioli.ro se gasesc cele mai bune tipuri de jamon, inclusiv in cantitati mai mici, feliate si ambalate pe loc. Din grup mai fac parte pescariile La Pescaderia by Alioli si restaurantul Casa Espana. Jamoneria by Alioli, un tapas bar si magazin gourmet, a vandut prin magazinul online Alioli.ro 3.000 de jamonuri, mai mult decat tot retailul din tara.



Poti fi interesat si de