Consumul de insecte, aprobat de autoritatea europeana in domeniul alimentar

Consumul de insecte, aprobat de autoritatea europeana in domeniul alimentar


Insectele au mai facut un pas spre farfuriile europenilor, dupa ce Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a decis ca viermele de faina este sigur pentru consumul uman, atat ca atare cat si ca aditiv pudra, transmite Bloomberg.

Opinia exprimata miercuri de EFSA este doar primul pas in procesul la finalul careia autoritatile vor decide daca vor aproba vanzarea de snacks-uri, batoane de proteine, fursecuri si alte produse alimentare care sa contina insecte printre ingrediente.

 

Chiar si asa, decizia EFSA va impulsiona afacerile care au drept obiect cresterea de insecte, care potrivit firmei de cercetare Arcluster vor creste de zece ori pana la peste 4,1 miliarde dolari la nivel global pana in 2025. Insectele devin o sursa mai sustenabila de proteine gratie impactului lor mai mic asupra mediului si valorii nutritionale ridicate, atragand finantare din partea fondurilor de investitii si atentia unor giganti din industria alimentara precum Cargill Inc. si Nestle SA.

 

"Ajuta la crearea unei noi surse de proteine pentru intreaga lume, in mod sustenabil. Suntem foarte multumiti de valoarea nutritionala", a declarat Helene Ziv, manager de risc la Cargill.

 

Aceasta este prima evaluare a EFSA cu privire la riscul insectelor ca nou produs alimentar, in conditiile in care Autoritatea mai are alte 14 solicitari in analiza pentru insecte, de la greieri la lacuste.

 

Aprobarea emisa pentru viermele de faina ofera oportunitati de marketing, sustine Andrea Germini, sef de echipa la EFSA.

 

Europa este un lider in ceea ce priveste start-up-urile concentrate pe cresterea insectelor, dupa ce a inclus insectele pe lista alimentelor sustenabile. Autoritatile europene au alocat fonduri pentru cercetare si facilitati de productie, iar blocul comunitar permite deja folosirea insectelor pentru hrana pestilor, cainilor si pisicilor.

 

Cateva state membre UE, inclusiv Finlanda, Belgia si Olanda, permit deja vanzarea de alimente care contin insecte in magazine. Aproximativ 2.000 de specii de insecte sunt folosite in dieta a aproximativ doua miliarde de persoane din intreaga lume, insa multi consumatori din Europa vor trebui sa depaseasca, ceea ce Niccolo Manzoni, director la firma franceza Five Seasons Ventures, numeste "ick factor" (senzatie de repulsie n.r.).

 

Sursa foto: nutraingredients.com  



Poti fi interesat si de