Consumul de carne, pus in legatura directa cu criza COVID-19

Consumul de carne, pus in legatura directa cu criza COVID-19


Expertii ONU argumenteaza ca aparitia unor boli zoonotice de tipul COVID-19, West Nile, Ebola si Sars au in spate consumul excesiv de proteina animala si agricultura nesustenabila.

Un grup de experti ONU considera ca agricultura nesustenabila, interventia omului asupra mediului natural si cererea excesiva de proteina animala au dus la aparitia si raspandirea unor tipuri de boli zoonotice (cu transmisie de la animal la om) precum COVID-19, West Nile, Ebola si Sars. Acelasi grup de specialisti estimeaza ca aceste boli fac anual 2 milioane de victime in randul populatiei, informeaza BBC.
Totodata, impactul economic al acestor epidemii a costat economia mondiala in ultimele doua decenii peste $100 miliarde, a apreciat Inger Andresen, subsecretar ONU si director general al Programului de Mediu al organizatiei. Pentru COVID-19, estimarile pagubelor pe care le va genera in urmatorii 2 ani sunt si mai sumbre: $9.000 de miliarde.
"De-a lungul ultimului secol, ne-am confruntat cu cel putin 6 mari pandenii de coronavirus", a declarat Andersen. In opinia sa, in cazul COVID-19, transmiterea noului cotonavirus nu se mai face in mod direct de la animale catre om, dar poate fi pusa in legatura cu degradarea solului, exploatarea faunei salbatice, extractia resurselor naturale si modificarile climatice generate de poluarea excesiva.
Calculele facute in ultimii 50 de ani arata ca, la nivel planetar, consumul de proteina animala a crescut cu 260%, atat ca urmare a explozieoi demografice, cat si ca modificare a stilului de viata in diverse comunitati. "Barajele artificiale, sistemele de irigatie si fermele industriale au contribuit la aparitia a cel putin 25% din bolile infectioase. Daca vom continua sa exploatam fauna salbatica si sa distrugem ecosistemul, ne putem astepta la aparitia unor noi boli zoonotice", a mai declarat Andersen.
Cercetarile au fost efectuate de catre experti ONU in ecologie si reprezentanti ai Institutului International de Cercetare in Zootehnie.



Poti fi interesat si de