Constantin: Sper ca dosarul autorizarii aditivilor din mici sa treaca de Consiliu
Marti, 25 Martie 2014
Marti, 25 Martie 2014
Ministrul roman al agriculturii si dezvoltarii rurale, Daniel Constantin, si-a exprimat speranta luni, la Bruxelles, ca dosarul autorizarii aditivilor bicarbonat de sodiu si carmin la prepararea mititeilor romanesti sa treaca in scurt timp de Parlamentul European si de Consiliul European, dupa decizia in acest sens a Comitetului permanent pentru lantul alimentar si sanatatea animala (SCFCAH) de la 10 martie.
"Procedura, asa cum stiu eu, este ca va merge un dosar la Consiliu si unul la Parlamentul European. In primul rand cred ca este un succes tehnic. S-a ajuns in SCFCAH la o decizie comuna, cu un vot mai mare decat ne asteptam. M-a bucurat foarte tare pentru ca pana la urma cred ca aceste particularitati ale statelor membre intaresc conceptul de UE si incurajeaza toate statele membre sa adere la o piata unica, dar in care isi pastreaza valorile nationale, traditiile nationale, respectiv zonele de interes culinar", a declarat Constantin in cadrul unei conferinte de presa sustinute in marja Consiliului agricultura si pescuit (AGRIFISH) al UE.
El a adaugat ca practic s-a facut un pas inainte din punct de vedere tehnic, dar ca acum trebuie sa fie obtinut acordul tehnic al PE si al Consiliului.
"Din punct de vedere politic Parlamentul inteleg ca are ceva retineri. Eu sper sa nu fie cazul si sper sa putem sa trecem si de Parlament, si de Consiliu, in cel mai scut timp si sa intram, cum se spune, in legalitate", a precizat el.
Daniel Constantin a subliniat ca a apreciat foarte mult deschiderea pe care a avut Comisia Europeana (CE) si comisarul european pentru sanatate, Tonio Borg, fata de comercializarea in statele membre a produselor in care se folosesc aditivi care nu figurau pe noua lista a aditivilor permisi in produsele alimentare, intrata in vigoare de la 1 iunie 2013.
"Pentru noi interesul deosebit este la nivel national, dar in egala masura pentru tari ca Italia, Spania, unde se solicita aceste produse la export, e foarte important sa trecem cu aceasta propunere", a mai spus Constantin.
Nu mai putin de noua state membre beneficiaza de pe urma deciziei de la 10 martie a SCFCAH, in cadrul careia au fost autorizati mai multi aditivi pentru utilizarea lor la prepararea anumitor produse, printre care si micii romanesti.
In urma votului din SCFCAH, a fost autorizata la nivelul CE folosirea unor aditivi in preparate precum 'Kasseler', 'Brte' si 'Surfleisch' din Germania si Austria, 'lomo adobado', 'pincho moruno', 'careta adobado' si 'costillas adobadas' din Spania, 'toorvorst' si 'ahjupraad' din Estonia, 'gyros', 'souvlaki', 'bifteki', 'soutzoukaki' si 'kebap' din Grecia, mici din Romania, 'cevapcici', 'pljeskavice' din Croatia, precum si sunca sarata de Craciun din Finlanda.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...