Constantin: Reducerea TVA depinde de Finante


Reducerea TVA la alimente, scutirea de la plata impozitului pe utilajele folosite in agricultura si eliminarea celebrei taxe pe stalp sunt principalele modificari aduse Codului fiscal, care ajuta agricultura sa se mentina pe trendul pe care a plecat in ultimii ani, a declarat pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

constReducerea TVA la alimente, scutirea de la plata impozitului pe utilajele folosite in agricultura si eliminarea celebrei taxe pe stalp sunt principalele modificari aduse Codului fiscal, care ajuta agricultura sa se mentina pe trendul pe care a plecat in ultimii ani, a declarat pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
In modificarile aduse Codului fiscal, la taxe si impozite locale, se precizeaza ca autoritatile locale au posibilitatea ca, la nivelul UAT, sa scuteasca de la impozit pe cei care isi cumpara utilaje agricole noi, folosite exclusiv in domeniul agricol, respective tractoare, remorci, orice utilaje. De asemenea, a fost o surpriza placuta si pentru mine ca MFP a reusit sa introduca solicitarile noastre de reducere a TVA pe ambele zone, respectiv pe legume-fructe si la carne si produse din carne, mai ales ca aici impactul bugetar era foarte mare. Faptul ca s-au gasit solutii pentru ambele sectoare reprezinta o gura de oxigen pentru producatorii acestor zone, a explicat ministrul Agriculturii.

El a subliniat ca, in sectorul carnii, reducerea TVA se va aplica pe tot lantul de productie si in amonte si in aval pentru ca nu vrem sa mutam evaziunea si povara pe cei care produc sau pe cei care proceseaza.

Astept cu nerabdare sa aplicam aceasta masura pentru ca s-au facut studii de impact pe toate masurile care s-au propus pentru adoptare. Au lucrat foarte mult si patronatele si Ministerul Agriculturii si, mai ales, Ministerul Finantelor. Cred ca s-a vazut ca atunci cand sectorul public si cel privat lucreaza impreuna pot iesi lucruri foarte bune, a adaugat Constantin.

Intrebat daca masura de reducere a TVA la 9% la alimente ar putea intra in vigoare mai devreme de 1 ianuarie 2016, dupa cum a anuntat ministrul Finantelor, ministrul Constantin a afirmat ca totul depinde de Ministerul de Finante. Daca va intra mai devreme, este o chestiune care tine de MFP, a subliniat Daniel Constantin. In ceea ce priveste impactul asupra preturilor produselor alimentare dupa reducerea TVA la 9%, seful de la Agricultura considera ca se va vedea o ieftinire a produselor, dar, deocamdata, nu poate avansa un procentaj.

Pot sa emit ipoteze si sperante in functie de experienta din panificatie. In aceste sector s-a redus TVA cu 15% si am avut, in medie, o scadere a pretului cu 12 procente. Eu am asteptari ca vor scadea si aici preturile, dar nu vreau sa estimez un procent. Cert este ca sunt doua sectoare care au legatura cu evaziunea fiscala, dar au o problema si cu embargoul Federatiei Ruse si foarte multe produse pe zona de carne si fructe nu au mai mers pe aceasta piata, ci au intrat pe piata unica. Numai pe zona de carne de porc, producatorii spuneau ca se comercializeaza sub pretul de cost din Romania, iar efectul muncii lor nu mai este recunoscut.(...)

Cred ca dupa un an vom putea vorbi de o echilibrare a veniturilor la bugetul de stat pentru ca vor iesi foarte multe cantitati din zona de evaziune. Nu cred ca ne vom opri aici si toata lumea se asteapta ca, dupa ce vom aplica aceste masuri, controalele vor fi mai intense decat pana acum, a mai spus ministrul Agriculturii.

Referitor la eliminarea celebrei taxei pe stalp, Constantin a afirmat ca ministrul de Finante a preluat ideea de la solicitarile MADR privind eliminarea impozitului pe constructiile speciale din agricultura.



Poti fi interesat si de