Constantin: In 2015 vom derula un program de vaccinare impotriva "bolii limbii albastre"
Luni, 27 Octombrie 2014
Luni, 27 Octombrie 2014
Romania va derula, anul viitor, un program national de vaccinare impotriva "bolii limbii albastre", iar pe termen scurt vom avea misiuni diplomatice in tarile de export pentru a le convinge sa nu sisteze importurile romanesti, a declarat duminica, la televiziunea publica, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
'Avem probleme (cu boala limbii albastre - n.r.) in toata tara. Aceasta a lovit foarte tare un sector zootehnic intr-un moment in care am reusit sa marim subventia si sa sprijinim acest sector. Este prima data, in 2014, cand am stopat declinul efectivului de bovine, care a scazut in permanenta, iar anul acesta a inceput sa creasca, cu 0,7%. Marea problema pe care am avut-o este la ovine, pentru ca in luna septembrie, exact cand a aparut boala limbii albastre, trebuia sa exportam peste un milion de capete in tarile arabe. Si nu am mai putut exporta. De anul viitor, probabil Romania va vaccina la nivel national impotriva acestui virus si o anumita perioada de timp, nu vor mai fi probleme. Acum, insa, trebuie sa reglam exportul de animale vii', a explicat Constantin.
El a precizat ca exista posibilitatea, conform regulamentelor internationale, nu europene, ca anumite state din afara Uniunii Europene sa interzica importurile din Romania timp de doi ani. 'Am inceput deja misiunile diplomatice. Zilele acestea avem o delegatie care a plecat in Iordania, acum doua saptamani am avut una in Egipt, o sa mergem si in Liban, si in Libia, acolo unde sunt tarile noastre tinta. Vrem sa ii convingem ca in Romania putem sa facem acele centre de carantina in care, daca animalul nu prezinta niciun simptom timp de 30 de zile, sa poata fi exportat ca animal viu', a mai spus Daniel Constantin.
O alta masura de sprijin pentru producatori ar putea consta, in opinia ministrului Agriculturii, in acordarea de compensatii financiare care exporta carcase si nu animale vii. 'In caz extrem, ne putem gandi la o solutie sa ii ajutam pe cei care exporta carcase si nu animale vii, sa compensam oarecum diferenta de pret pe care o incaseaza', a adaugat seful MADR.
Ministrul Agriculturii a tinut sa precizeze ca "boala limbii albastre" nu este periculoasa pentru consumatori, iar carnea si laptele pot fi consumate, chiar daca productia scade.
Potrivit datelor Autoritatii Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), pana la mijlocul lunii octombrie, numarul animalelor afectate de boala limbii albastre ajunse-se la 1.895 in cele 26 de judete unde au fost inregistrate focare, ceea ce reprezenta 0,02% din totalul animalelor receptive existente in aceste zone, in timp ce 384 au murit din cauza acestei boli.
Focarele unde evolueaza boala limbii albastre se afla in 254 de comune din 26 de judetele, cele mai afectate fiind Prahova, cu 37 de focare, Buzau si Vrancea, cu cate 33 de focare fiecare, Gorj - 34, Valcea - 27, Arges - 20, Bacau - 10. Efectivele de animale receptive la boala se ridica la 7.686.288, scrie Agerpres.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...