Constanta: Suspiciunea unor cazuri de Boala limbii albastre la ovine
Vineri, 05 Septembrie 2014
Vineri, 05 Septembrie 2014
Prefectura Judetului Constanta a comunicat public joi seara suspiciunea unor cazuri de Boala a limbii albastre la ovine din judetul Constanta, pe baza informatiilor furnizate de Directia Sanitar Veterinara si pentru Controlul Alimentelor (DSVS).
Primele simptome inregistrate de specialisti si fermieri indica faptul ca mai multe ovine din doua localitati, situate in sud-vestul judetului Constanta, prezinta simptomele specifice Bolii limbii albastre, autoritatile efectuand teste si prelevand probe pe care le-au trimis la Bucuresti pentru certificarea unui diagnostic exact.
Purtatorul de cuvant al DSVSA Constanta, dr. Corina Ivanciu a declarat ca institutia a fost notificata de catre doi medici veterinari de libera practica din localitatile Lipnita si Baneasa, despre faptul ca in doua grupuri de ovine au fost identificate simptome asimilabile Bolii Bluetongue (Boala Limbii albastre). "In baza notificarii primite, medicii veterinari oficiali din cadrul Serviciului de Sanatate Animala Monitorizare Boli s-au deplasat in localitatile respective unde au fost instituite primele masuri, fiind prelevate probe de sange care au fost trimise catre Laboratorul Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor Constanta in vederea examinarii, iar analizele efectuate prin tehnica ELISA au relevat prezenta de anticorpi anti Bluetongue", a declarat purtatorul de cuvant.
Potrivit Prefecturii Constanta, noi probe de sange prelevate de la animalele din cele doua localitati au fost trimise la Institutul de Diagnostic si pentru Sanatate Animala (IDSA) Bucuresti, pentru stabilirea diagnosticului.
In urma analizarii situatiei existente in judet, Prefectura a luat decizia informarii celor doua primarii, Lipnita si Baneasa, despre suspiciunea existentei bolii Bluetongue si comunicarii catre toate primariile din judetul Constanta a masurilor de monitorizare si preventie ce trebuie luate in perioada urmatoare. In cazul confirmarii bolii in localitatile Lipnita si Baneasa, vor fi luate masuri speciale, fiind interzisa deplasarea animalelor rumegatoare in afara localitatilor, vanzarea sau sacrificarea animalelor fara avizul medical prealabil. De asemenea, va fi verificata in permanenta starea de sanatatea a animalelor, de catre medicul veterinar.
Boala Bluetongue nu se transmite la om, iar laptele produs sau carnea acestor animale nu prezinta pericol pentru consumul uman, transmite Agerpres.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...