Consiliul Concurentei vrea sa extinda Monitorul preturilor si in alte orase
Luni, 23 Ianuarie 2017
Luni, 23 Ianuarie 2017
Consiliul Concurentei (CC) va analiza modul in care functioneaza platforma Monitorul preturilor timp de sase luni si ar putea decide extinderea ei in alte orase din tara, insa bugetul pentru acest an al institutiei nu prevede fonduri pentru un astfel de demers, a declarat presedintele CC, Bogdan Chiritoiu.
Evaluam acest proiect pentru o perioada de sase luni. Daca merge bine pe Bucuresti, am vrea sa il extindem, ceea ce ar insemna, intr-un caz fericit, sfarsitul acestui an, a spus Chiritoiu.
Potrivit acestuia, pana acum, platforma a starnit un interes foarte mare din partea utilizatorilor, avand in vedere ca el este aplicat doar pentru Capitala.
Ne-a luat doi ani sa convingem companiile sa coopereze si sa punem totul la punct. Este un proiect care a pornit foarte bine, a avut un interes imens la inceput. In prima zi, monitorul a avut 1.950.000 de utilizatori unici, ceea ce, pentru Bucuresti, este gigantic. Acum acum numarul utilizatorilor s-a stabilit la 15.000 - 20.000 de persoane pe zi, a sustinut Chiritoiu.
El a aratat ca, pana acum, nu exista plangeri din partea utilizatorilor cu privire la aceasta platforma.
Vom vedea daca platforma merge bine. Ce inseamna asta: sa nu avem plangeri - si nu avem pana acum - ca nu sunt actualizate preturile, ca informatiile nu sunt corecte sau ca sunt prea vechi. Repet, pana acum nu avem genul acesta de sesizari. Am stabilit si cu Protectia Consumatorilor daca au ei plangeri de acest tip sa ne transmita, a mai spus presedintele Consiliului Concurentei.
Potrivit acestuia, proiectul va permite existenta unui istoric al preturilor, iar, din acest motiv, si Institutul National de Statistica este interesat de acest demers.
Chiritoiu a amintit ca softul a fost facut pe gratis, in regim de voluntariat, de fundatia GS1, insa, pentru extinderea proiectului nu exista fonduri si nici nu vor fi prevazute in bugetul din acest an al institutiei.
Nu avem nimic bugetat in acest sens. Ideea veche era sa accesam fonduri europene. Ieri am avut o discutie la Ministerul de Finante si nu ne asteptam sa avem anul acesta bani pentru lucruri pentru care nu am avut bani anii trecuti. Ni s-a spus clar ca resursele vor fi mai mici pentru toata lumea, mai mici decat anul trecut, deci nu avem nicio speranta sa incapa in buget lucruri pe care nu le-am facut anul trecut, a precizat oficialul Consiliului.
El a adaugat ca singura speranta ar veni de la o eventuala rectificare bugetara.
La rectificare, daca va fi un miracol economic si vedem incasarile cum cresc, in vara, vom vedea. Dar, pana acum, prognoza pe bugetul actual nu este optimista.
Consiliul Concurentei a lansat, la finele lunii noiembrie 2016, platforma online Monitorul preturilor, care ofera posibilitatea cumparatorilor sa compare tarifele la produse alimentare de baza comercializate de catre retaileri.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...