Consiliul Concurentei verifica modul in care companiile aplica reducerea preturilor la alimentele de baza

Consiliul Concurentei verifica modul in care companiile aplica reducerea preturilor la alimentele de baza


Consiliul Concurentei a demarat o ampla actiune pentru a vedea masura in care companiile au aplicat prevederile OUG privind combaterea cresterii preturilor la unele produse agricole si alimentare si va face o analiza comparativa a preturilor la raft actuale fata de cele de dinaintea emiterii ordonantei, a declarat presedintele autoritatii pentru Concurenta, Bogdan Chiritoiu.

'Am demarat o ampla actiune pentru a vedea in ce masura companiile au aplicat prevederile ordonantei de urgenta care instituie unele masuri cu caracter temporar pentru combaterea cresterii excesive a preturilor la unele produse agricole si alimentare. Pe baza informatiilor primite de la companii si a datelor pe care le-am strans pana acum cu ajutorul platformei Monitorul Preturilor, vom face o analiza comparativa a preturilor la raft actuale fata de cele de dinaintea emiterii ordonantei. Cred ca la sfarsitul acestei saptamani vom avea primele rezultate', a explicat Chiritoiu.

 

El a subliniat ca actiunea de monitorizare va continua si Consiliul Concurentei va colabora cu Ministerul Agriculturii si Agentia Nationala de Administrare Fiscala si, in functie de rezultatele obtinute, vor fi discutii cu reprezentantii Guvernului, pentru a vedea ce masuri se impun.

 

Cotele de adaos comercial pentru 14 grupe de produse alimentare se vor limita, incepand de marti, pentru o perioada de 3 luni, ordonanta de urgenta privind stoparea cresterii preturilor la alimentele de baza fiind aprobata de Guvern in data de 30 iunie 2023.

 

Alimentele care vor beneficia de reducerea cotelor de adaos comercial, discutate si agreate cu toate partile implicate in productia si comertul cu alimente, sunt: painea alba simpla 300 - 500 grame, fara specialitati; lapte de vaca proaspat 1,5% grasime, 1 litru; branza telemea de vaca vrac, iaurt simplu din lapte de vaca, grasime 3,5%, maximum 200 grame; faina alba de grau '000' 1 kg; malai 1 kg; oua gaina calibru M 10 bucati; ulei de floarea soarelui 1 litru; carne proaspata pui (pui intreg, tacamuri de pui, pulpe pui intregi cu os, aripioare de pui); carne proaspata de porc (carne de lucru, pulpa de porc cu os si fara os, spata porc); legume proaspete vrac (rosii, castraveti, ceapa galbena, fasole uscata, morcovi, ardei gras, ardei kapia); fructe proaspete vrac (mere rosii si mere golden, prune, pepene rosu, struguri de masa); cartofi proaspeti albi vrac; zahar alb tos 1 kg.

 

Procedura de formare a pretului la raft pentru aceste produse trebuie sa fie unitara, atat pentru produsele marca privata ale producatorilor, cat si pentru produsele marca proprie ale comerciantului. Adaosurile comerciale se aplica la valoarea fara TVA a produselor agricole si alimentare prevazute, se precizeaza in proiectul de act normativ.

 

Nerespectarea prevederilor constituie contraventie, daca nu a fost savarsita in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa constituie infractiune si se sanctioneaza cu amenda de la 100.000 lei la 2.000.000 lei.



Poti fi interesat si de