Consens intre asociatiile crescatorilor de bovine si Ministerul Agriculturii

Consens intre asociatiile crescatorilor de bovine si Ministerul Agriculturii


Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, si reprezentantii asociatiilor crescatorilor de bovine au ajuns marti la un consens pe principalele probleme semnalate din sector fara a semna efectiv un proces verbal, mai ales ca unele dintre cele 13 revendicari agreate luni cu asociatiile din vegetal vizeaza si sectorul zootehnic.

"Am discutat cu asociatiile toate problemele si modificarile legislative pe care trebuie sa le facem. Am decis ca in cadrul Ministerului Agriculturii sa fie pus la dispozitie un birou, pentru ca de acum inainte toate deciziile se vor lua de catre mediul asociativ, grup tehnic cu Ministerul Agriculturii si cu directiile de resort din cadrul Ministerului Agriculturii. In perioada urmatoare, pe vaca de carne, asa cum si anul trecut am avut un sprijin pe cadrul Ucraina de 100 euro pe cap animal, si anul acesta fermierii vor beneficia de un sprijin de 100 euro pe cap de animal. Tot in modificarea Programului national strategic am identificat o sursa de finantare si pentru sectorul bovin, de carne si lapte, respectiv pentru subventionarea porumbului siloz, cu o subventie directa de 360 euro pentru o incarcatura de trei animale pe hectar. Practic s-a marit cu 160 euro subventia la porumbul siloz", a declarat, marti, Florin Barbu, la finalul discutiilor cu fermierii.

 

La randul sau, Ionel Arion, presedintele Federatiei Nationale Pro Agro, care are in componenta cinci organizatii din sectorul bovin, din care patru organizatii au fost la negocieri la MADR, a transmis ca spera ca, la inceputul primaverii, o mare parte din revendicari sa fi fost deja rezolvate, mai ales cele care depind de Ministerul Agriculturii.

 

"Daca va intrebati de ce nu exista un proces-verbal, este pentru ca a existat consens atat intre colegii nostri cat si intre cei din minister. Lucrurile agreate au fost mai mult lucruri tehnice. Nu este nevoie de termene la fel cum a fost in ziua precedenta. Mare parte din acele puncte de pe lista respectiva incheiata ieri sunt specifice si crescatorilor din zootehnie, pentru ca detin ferme mixte, atat vegetal, cat si zootehnie. (...) Speram ca pana la inceputul primaverii, o mare parte din ele sa fi fost deja rezolvate, in sensul in care depind doar de ceea ce inseamna APIA, Ministerul Agriculturii, domnul ministru avand si rolul de parlamentar si poate inlesni un act legislativ decat ar fi pe circuitul normal. Sunt lucruri care s-au discutat, s-au rezolvat, nu sunt lucruri care nu au fost agreate in sala. Practic, nu am plecat cu niciun subiect care nu a intrunit majoritatea colegilor si acceptul Ministerului Agriculturii. Multumim pentru dialog si speram sa se continue asa cu acele grupuri tehnice, pentru ca lucrurile specifice nu trebuie aduse neaparat in fata ministrului sau in fata conducatorului unei agentii a statului, pentru ca se pot dezbate foarte repede in acele grupuri tehnice", a subliniat Ionel Arion.

 

Fermierul Stefan Musca, presedinte al Sindicatului Fermierilor Patrioti, cunoscut ca unul dintre cei mai vocali fermieri, a transmis ca trebuie gasite politici agricole pentru salvarea sectorului vacii de lapte.

 

"Astazi am inceput a lucra pentru a salva si sectorul vacii de lapte, pentru ca cel mai mult ma deranjeaza ca la aceasta ora 70% dintre produsele lactate vin in Romania din afara. Domnul ministru, de astazi, a inceput o munca foarte grea pentru aceste sectoare, pentru ca, daca domnul ministru nu gaseste politici agricole de salvare, noi vom muri, pentru ca poate cineva a dorit asa sa devenim o piata de desfacere. Noi, prin intermediul domnului ministru, cred ca incepand de astazi ne vom opune si nu vom mai fi o piata de desfacere. Vom gasi solutia de salvare a vacii de lapte si poate ca ne va deschide o piata de desfacere la carnea de vita. Speram, impreuna cu colegii, vom face parte din acele grupuri de lucru, sa lucram intens sa salvam ce a mai ramas din productia romaneasca, sa salvam satul romanesc, pentru ca daca salvam vaca vom salva si satul romanesc", a spus el.

 

Acesta i-a cerut ministrului sa gaseasca solutii pentru a mari efectivul de animale si nu pentru a-l distruge, "asa cum ne cere comunitatea europeana sa reducem septelul cu 30% netinand cont ca Olanda care cu 45.000 km patrati are 8 milioane de bovine, Romania cu 234.000 km patrati are sub un milion de bovine". "Il rugam in continuare sa dea o mare atentie acestui sector pentru ca noi am crescut cu lapte de la vaca si cu asta vrem sa hranim poporul roman. Sa terminam odata cu discutiile ca vom ajunge sa mancam lacuste sau faina de greieri", a mai spus fermierul Stefan Musca.



Poti fi interesat si de