Compensatii de pana la 50.000 de euro pentru firmele agroalimentare afectate de criza COVID-19

Compensatii de pana la 50.000 de euro pentru firmele agroalimentare afectate de criza COVID-19


Deputatii europeni au majorat sprijinul pe care tarile UE il pot plati in curand fermierilor si IMM-urilor agroalimentare din cadrul Fondului de dezvoltare rurala al UE, in contextul crizei.

Astfel, firmele mici si mijlocii (IMM) din Uniunea Europeana, inclusiv din Romania, vor putea obtine compensatii de pana la 50.000 de euro din fonduri europene, iar fermierii, pana la 7.000 de euro, sub forma de sume forfetare.

 

Masura de urgenta, aprobata in Parlament cu 636 voturi pentru, 21 impotriva si 8 abtineri, va permite statelor membre ale UE sa utilizeze fondurile UE ramase in programele lor de dezvoltare rurala pentru a plati o suma forfetara unica sub forma de compensatie pentru fermierii si micile intreprinderi rurale afectate in mod deosebit de criza COVID-19. Acest sprijin specific pentru asigurarea de lichiditati din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala (FEADR) este menit sa sprijine continuarea activitatii in sectorul agroalimentar.

 

Compensatia care poate fi platita celor mai afectati fermierii ajunge la 7,000 EUR, adica cu 2,000 EUR mai mult decat a propus Comisia Europeana. Plafonul pentru sprijinul acordat IMM-urilor agroalimentare ramane la nivelul de 50,000 EUR, in conformitate cu propunerea initiala a Comisiei.

 

Suma de finantare a masurii de sprijin sub forma de lichiditati va fi limitata la 2% din pachetul financiar al UE pentru programele de dezvoltare rurala din fiecare stat membru, in crestere fata de procentul de 1% propus initial de Comisia Europeana.

 

Deputatii au decis, de asemenea, sa acorde mai mult timp statelor membre pentru acordarea sprijinului. A fost astfel prelungit pana la 30 iunie 2021termenul pentru efectuarea platilor (in loc de 31 decembrie 2020), iar cererile de sprijin vor trebui aprobate de autoritatile competente inainte de 31 decembrie 2020.

 

„Salut calduros rezultatele votului in plen de astazi. Acest lucru dovedeste inca o data ca Parlamentul si Consiliul pot colabora indeaproape si rapid atunci cand agricultura UE are urgent nevoie de ajutor. In prezent, am acordat tarilor UE un instrument financiar suplimentar pentru a ajuta fermierii ca urmare a crizei de coronavirus. Multumesc, de asemenea, Presedintiei croate a Consiliului pentru cooperarea fructuoasa si directa”, a declarat Norbert Lins (PPE, DE), raportor si presedinte al Comisiei pentru agricultura.

 

Proiectul de regulament, sub forma aprobata de deputatii si agreata informal de statele membre, va fi inaintat Consiliului spre aprobare finala. Odata aprobat atat de Parlament, cat si de Consiliu, noul act legislativ va fi publicat in Jurnalul Oficial al UE si va intra in vigoare imediat dupa aceea.

 

Masura de urgenta a fost propusa de Comisia Europeana ca parte a unui pachet mai amplu care sa-i ajute pe agricultori sa faca fata efectelor pandemiei. Pentru a asigura aprobarea rapida a masurii temporare, Comisia pentru agricultura a cerut ca propunerea sa fie votata direct in plenul Parlamentului prin procedura de urgenta. In urma consultarilor cu Consiliul, deputatii au decis sa aduca imbunatatiri textului prin aprobarea de amendamente pentru a creste plafonul sumelor care urmeaza a fi distribuite si a oferi autoritatilor nationale mai mult timp pentru acordarea sprijinului.



Poti fi interesat si de