Comisia Europeana propune eliminarea custilor pentru animalele de ferma

Comisia Europeana propune eliminarea custilor pentru animalele de ferma


Comisia Europeana a decis sa raspunda pozitiv initiativei cetatenesti europene (ICE) 'Sa punem capat erei custii' ('End the Cage Age'), a sasea initiativa incununata de succes, sustinuta de peste un milion de cetateni din intreaga UE, informeaza un comunicat al Executivului comunitar.

In raspunsul sau, Comisia prezinta planuri pentru o propunere legislativa pana in 2023, prin care se urmareste interzicerea custilor pentru o serie de animale de ferma. Propunerea va face parte din procesul de revizuire a legislatiei privind bunastarea animalelor in cadrul strategiei 'De la ferma la consumator', proces care se afla in desfasurare.

 

Aceasta initiativa cetateneasca reflecta cererea de tranzitie catre sisteme agricole mai etice si mai durabile, ceea ce presupune o revizuire a normelor UE existente in materie de bunastare a animalelor. Raspunsul la aceasta cerere din partea societatii reprezinta o prioritate majora pentru Comisie, in conformitate cu angajamentele asumate in cadrul Strategiei 'De la ferma la consumator' si al Pactului verde european.

 

Desi toate animalele de ferma beneficiaza de legislatia actuala privind protectia animalelor, numai gainile ouatoare, puii de carne, scroafele si viteii fac obiectul normelor privind plasarea in custi. In raspunsul sau la initiativa cetateneasca europeana, Comisia se angajeaza sa prezinte, pana la sfarsitul anului 2023, o propunere legislativa de eliminare treptata si, in cele din urma, de interzicere a utilizarii sistemelor de custi pentru toate animalele mentionate in initiativa.

 

Propunerea Comisiei va viza, in mod deosebit: animalele care fac deja obiectul legislatiei: gainile ouatoare, scroafele si viteii; alte animale mentionate in ICE: iepuri, puicute, gaini ouatoare pentru reproducere, pui de reproductie pentru puii de carne, prepelite, rate si gaste. Pentru aceste animale, Comisia a solicitat deja EFSA (Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara) sa completeze dovezile stiintifice existente in vederea stabilirii conditiilor necesare pentru interzicerea custilor.

 

In cadrul strategiei sale 'De la ferma la consumator', Comisia s-a angajat deja sa propuna o revizuire a legislatiei privind bunastarea animalelor, inclusiv in ceea ce priveste transportul si cresterea, legislatie care face in prezent obiectul unei verificari a adecvarii care urmeaza sa se incheie in vara anului 2022.

 

Concomitent cu revizuirea legislatiei si in scopul inlesnirii unei tranzitii catre o agricultura fara custi, care sa fie echilibrata si viabila din punct de vedere economic, Comisia va incerca sa identifice masuri de sprijin specifice in domenii de politica conexe considerate esentiale, cum ar fi comertul si cercetarea si inovarea. In special, noua politica agricola comuna va oferi sprijin financiar si stimulente - cum ar fi noul instrument de programe ecologice - pentru a-i ajuta pe fermieri sa-si modernizeze unitatile, astfel incat acestea sa tina mai mult seama de bunastarea animalelor si sa corespunda noilor standarde. In plus, statele membre pot recurge la Fondul pentru o tranzitie justa si la Mecanismul de redresare si rezilienta pentru a oferi sprijin fermierilor in procesul de adaptare la sistemele fara custi.

 

Intrucat incetarea utilizarii custilor va necesita modificari ale sistemelor agricole actuale, Comisia va analiza implicatiile socioeconomice si de mediu ale masurilor ce urmeaza a fi adoptate, precum si beneficiile aduse in ceea ce priveste bunastarea animalelor in cadrul unei evaluari a impactului prevazuta a fi incheiata inainte de sfarsitul anului 2022. In acest context, cel tarziu pana la inceputul anului 2022 va fi organizata o consultare publica. Comisia va evalua in ce masura eforturile menite sa duca la intrarea in vigoare a legislatiei propuse incepand cu 2027 au sorti de izbanda.

 

'Dupa cum reiese din rezultatul pozitiv al acestei initiative, contributia cetatenilor poate sa aiba o foarte mare insemnatate, ducand la propuneri legislative concrete din partea Comisiei. Am auzit preocuparile exprimate de milioane de cetateni cu privire la conditiile de viata ale animalelor de ferma si vom veni cu un raspuns in acest sens. Mesajul meu catre cetatenii UE este simplu: Initiativa cetateneasca europeana va sta la dispozitie, folositi-o fara sovaire!', a afirmat vicepresedintele pentru valori si transparenta, Vera Jourova.

 

La randul sau, Janusz Wojciechowski, comisarul pentru agricultura a declarat: 'Un sistem alimentar durabil este indisolubil legat de respectarea unor standarde ridicate de bunastare a animalelor. Multumita cetatenilor nostri, Comisia isi va spori si mai mult ambitiile in aceasta privinta si va elimina treptat utilizarea sistemelor de custi pentru fermele de animale. In procesul de tranzitie catre sisteme alimentare durabile, un rol important le va reveni Pactului verde si strategiei 'De la ferma la consumator'. Aceasta initiativa cetateneasca nu face decat sa confirme ca aceasta tranzitie reprezinta si raspunsul la o cerere din partea societatii pentru o agricultura mai etica si mai durabila.'



Poti fi interesat si de