Comisia Europeana propune cotele de pescuit pentru 2022

Comisia Europeana propune cotele de pescuit pentru 2022


Comisia Europeana a adoptat recent o propunere privind posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Mediterana si in Marea Neagra.

Propunerea promoveaza gestionarea durabila a stocurilor de peste din Marea Mediterana si din Marea Neagra si respecta angajamentele politice asumate in declaratia MedFish4Ever si in Declaratia de la Sofia. Ea reflecta ambitia Comisiei de a realiza un pescuit sustenabil in aceste doua bazine maritime, in conformitate cu recent adoptata Strategie pentru 2030 a Comisiei Generale pentru Pescuit in Marea Mediterana (CGPM).

 

Propunerea implementeaza, de asemenea, planul multianual de gestionare pentru stocurile demersale din vestul Marii Mediterane, cu scopul de a reduce si mai mult pescuitul, in conformitate cu avizele stiintifice. Aceasta parte a propunerii va fi completata de indata ce devine disponibil avizul stiintific relevant din acest an.

 

Obiectivul final este atingerea capturii maxime durabile (MSY) – cantitatea maxima de peste pe care pescarii o pot scoate din mare fara a compromite regenerarea si productivitatea viitoare a stocului – pana cel tarziu la 1 ianuarie 2025.

 

Pentru Marea Neagra, propunerea include limite de captura si cote pentru calcan si pentru sprot. In cazul calcanului, propunerea transpune cota UE stabilita in cadrul revizuirii planului multianual al CGPM de gestionare pentru calcan. In cazul sprotului, Comisia propune mentinerea aceleiasi limite a capturilor ca in 2021.

 

”Gestionarea sustenabila a pescuitului in toate bazinele maritime ale UE constituie angajamentul si responsabilitatea noastra. Desi in ultimii ani am observat unele imbunatatiri in Marea Mediterana si in Marea Neagra, suntem inca departe de a atinge niveluri sustenabile si trebuie sa depunem mai multe eforturi pentru a indeplini acest obiectiv. Prin urmare, prezentam astazi propunerea noastra privind capturile de peste in cele doua bazine maritime, pe deplin bazata pe avize stiintifice”, a declarat comisarul pentru mediu, oceane si pescuit, Virginijus Sinkevičius.

 

Consiliul miniştrilor pentru pescuit din Uniunea Europeana va discuta propunerea Comisiei in luna decembrie şi va stabili alocarea posibilitaţilor de pescuit. Regulamentul ar trebui sa se aplice de la 1 ianuarie 2022.

 Poti fi interesat si de