Comisia Europeana le impune statelor membre sa reduca risipa alimentara cu 30% pana in 2030
Joi, 06 Iulie 2023

Joi, 06 Iulie 2023
Potrivit unor date Eurostat, UE a generat in 2020 aproximativ 131 de kilograme de deseuri alimentare pe locuitor – reprezentand o pierdere totala estimata la 132 de miliarde de euro. Astfel, aproximativ o zecime din hrana gospodariilor, restaurantelor si magazinelor ajunge sa fie aruncata.
”O risipa la aceasta scara, in timp ce 30 de milioane de europeni pot manca o masa de calitate doar o zi din doua, iar foametea se intensifica in lume, este pur si simplu inacceptabila”, subliniaza vicepresedintele CE Frans Timmermans.
Textul de lege, care urmeaza sa fie dezbatut de catre europdeputati, vizeaza sa reduca consumul inutil de apa, de ingrasaminte si de energie in vederea producerii, procesarii si conservarii acestor alimente care ajung la gunoi. Fiecare stat membru ar urma sa fie obligat sa reduca ”volumul deseurilor alimentare generate in magazine, restaurante si servicii de restauratie si in gospodarii” cu 30% fata de volumbul inregistrat per ansamblu in 2020 – date calculate ”pe locuitor”.
Totodata, fiecare stat ar urma sa reduca cu 10% deseurile in industria agroalimentara – productie si procesare -, printr-o consolidare a strategiilor acestui sector, in vederea unei valorizari a produselor secundare (subproduse). In schimb, sectorului agricol nu i se stabileste niciun obiectiv, acesta fiind supus riscului culturilor si susceptibil sa foloseasca deseuri ca ingrasaminte sau la producerea biogazului.
In vederea atingerii acestor obiective – cu caracter constrangator – statele membre UE vor putea recurge la programe de prevenirea risipei la libera alegere, adaptate sistemelor lor agroalimentare si tipului de bucatarie.
Bruxellesul subliniaza ca a adaptat mai multe reglementari cu scopul de a simplifica donatiile de hrana sau de a redirija mai usor catre productia de alimente pentru animale a unor produse care nu mai pot fi destinate consumului uman. In plus, este in curs o activitate de clarificare a indicarii datelor de expirare.
Aceasta initiativa ia ca punct de referinta primul exercitiu de colectare de date privind risipa alimentara in UE in 2020, dupa o metodologie armonizata si recurgand la esantioane reprezentative in vederea masurarii deseurilor menajere.
In 2020, peste jumatate dintre deseurile alimentare generate in UE proveneau de la gospodarii (70 de kilograme pe locuitor), iar 20% de la industria alimentara (26 de kilograme pe locuitor). Urma sectorul agricol (14 kilograme pe locuitor), restaurantele si serviciile de restauratie (12 kilograme pe locuitor) si magazinele si distribuitorii (noua kilograme pe locuitor).
In cazul in care reducerile proiectate se concretizeaza, va avea loc o economisire anuala in valoare de 400 de euro pentru o familie de patru persoane, estimeaza CE.
„În acest moment se lucrează pe trei mari şantiere: SPA Dunăre, Sifon Mălina, Sifon L...
Principalul motor al pieței continuă să fie oferta limitată, atât pe piața internă a Uniuni...
„Conducerea Agroland Business System SA informează piaţa cu privire la achiziţia unui teren...