Comisia Europeana interzice aromele de fum pentru produsele din carne, peste si branza

Comisia Europeana interzice aromele de fum pentru produsele din carne, peste si branza


Comisia Europeana interzice folosirea aromelor de fum in prepararea produselor din peste, carne si branza, decizia fiind publicata, in prima zi a lunii august, in Jurnalul Oficial al UE.

Comisia Europeana precizeaza ca termenul „preparate” inseamna amestecuri de arome de fum sau amestecuri de una sau mai multe arome de fum cu alte ingrediente alimentare, cum ar fi arome, aditivi alimentarei, enzime sau substante suport, pentru a facilita depozitarea, comercializarea, standardizarea, diluarea sau dizolvarea acestora.

 

Regulamentul 2024/2067 intra in vigoare in a 20 zi de la data publicarii in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene si este obligatoriu in toate elementele sale si se aplica direct in toate statele membre. Comisia Europeana mentioneaza insa ca trebuie introduse masuri adecvate, adaptate diferitelor tipuri de utilizari ale produselor primare cu arome de fum, pentru a permite operatorilor din sectorul alimentar sa gaseasca alternative.

 

Astfel, produsele alimentare din categoriile ”branza si branzeturi”, ”carne”, ”Peste si produse de pescarie prelucrate, inclusiv crustacee si moluste”, ”Icre” si subcategoriile corespunzatoare, la care se adauga aceste produse primare de arome de fum si care sunt in conformitate cu dispozitiile prevazute pentru aceste produse primare de arome de fum in lista Uniunii inainte de 21 august 2024 trebuie autorizate pentru a fi introduse pe piata pana la 1 iulie 2029 si sa ramana pe piata pana la data durabilitatii minimale sau pana la data-limita de consum deoarece utilizarea produselor primare de arome de fum in sau pe astfel de produse alimentare inlocuieste procesele de afumare traditionale iar ajustarea proceselor de productie poate necesita investitii semnificative si, in anumite cazuri, proceduri administrative de durata.

 

Produsele alimentare din toate celelalte categorii in care se adauga respectivele produse primare de arome de fum si care respecta dispozitiile prevazute pentru produsele primare de arome de fum respective din lista Uniunii inainte de 21 august 2024 trebuie sa poata fi introduse pe piata pana la 1 iulie 2026 si sa ramana pe piata pana la data durabilitatii lor minimale sau pana la data-limita de consum, pentru a acorda suficient timp operatorilor din sectorul alimentar care utilizeaza respectivele produse primare de arome de fum sa isi adapteze retetele produselor lor alimentare.



Poti fi interesat si de