Comisia Europeana aproba a doua transa solicitata de Romania in cadrul PNRR

Comisia Europeana aproba a doua transa solicitata de Romania in cadrul PNRR


Comisia Europeana a emis, marti, o evaluare preliminara pozitiva a celei de-a doua cereri de plata solicitata de Romania in cadrul PNRR, dupa ce a analizat si a constatat ca tara noastra a indeplinit 49 din cele 51 de jaloane si tinte asumate in acest sens, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.

Potrivit documentului citat, Comisia a constatat ca doua jaloane legate de investitiile in energie (mai exact jaloanele 129 si 133) nu au fost atinse in mod satisfacator.

 

La 16 decembrie 2022, Romania i-a transmis Comisiei o cerere de plata bazata pe 49 de jaloane si 2 tinte stabilite in Decizia de punere in aplicare a Consiliului pentru a doua plata. Dupa examinarea dovezilor furnizate de autoritatile romane, Comisia a considerat ca 47 de jaloane si 2 tinte din totalul de 49 de jaloane si 2 tinte au fost atinse in mod satisfacator.

 

Cele 47 de jaloane si 2 tinte care au fost atinse in mod satisfacator demonstreaza progresele realizate de Romania in ceea ce priveste punerea in aplicare a planului de redresare si rezilienta. Ele acopera reformele in domeniul tranzitiei verzi si digitale, precum si reformele si investitiile legate de imbunatatirea coordonarii guvernamentale pentru punerea in aplicare a politicilor publice, imbunatatirea gestionarii apei, sprijinirea turismului si promovarea culturii. Alte reforme si investitii vizeaza imbunatatirea gestionarii resurselor umane in sectorul asistentei medicale, consolidarea administratiei fiscale si a sustenabilitatii sistemului de pensii, modernizarea infrastructurii in domeniul educatiei, asigurarea independentei sistemului judiciar si intensificarea luptei impotriva coruptiei. Cererea de plata acopera, de asemenea, reforme menite sa imbunatateasca siguranta rutiera si investitii pentru sprijinirea financiara a sectorului privat, precizeaza sursa citata.

 

Comisia a constatat ca doua jaloane legate de investitiile in energie (mai exact jaloanele 129 si 133) nu au fost atinse in mod satisfacator. Totodata, Executivul european recunoaste primele masuri luate deja de Romania pentru a atinge aceste jaloane restante insa subliniaza ca mai sunt inca multe de facut. "Prin urmare, Comisia activeaza procedura de suspendare a platilor, in temeiul articolului 24 alineatul (6) din Regulamentul privind Mecanismul de redresare si rezilienta. In conformitate cu Regulamentul privind Mecanismul de redresare si rezilienta si cu explicatiile din Comunicarea publicata la 21 februarie 2023, aceasta procedura le ofera statelor membre timp suplimentar pentru a atinge jaloanele restante, permitandu-le, in acelasi timp, sa beneficieze de o plata partiala legata de jaloanele si tintele care au fost atinse in mod satisfacator", se precizeaza in comunicat.

 

Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, in context, ca Romania a progresat bine in ceea ce priveste punerea in aplicare a planului sau de redresare si rezilienta, de exemplu prin realizarea de reforme privind siguranta rutiera, energia din surse regenerabile si serviciile de cloud din sectorul public.

 

"De asemenea, Romania a luat masuri importante pentru a combate munca nedeclarata si pentru a investi in retelele 5G. In prezent, incurajam Romania sa isi accelereze eforturile in urmatoarele sase luni cu privire la cele doua etape legate de investitiile in energie care nu sunt inca realizate. Incurajam toate statele membre, inclusiv Romania, sa procedeze rapid la punerea in aplicare a planurilor lor de redresare si rezilienta", a precizat presedinta Comisiei Europene.

 

Planul de redresare si rezilienta al Romaniei include o gama larga de masuri de investitii si reforma, grupate in cadrul a 15 componente tematice. Planul este sprijinit de peste 29 de miliarde euro sub forma de granturi si imprumuturi, din care 13% (3,7 miliarde euro) i-au fost platite Romaniei sub forma de prefinantare, in decembrie 2021 (1,8 miliarde euro sub forma de prefinantare din granturi) si in ianuarie 2022 (1,9 miliarde euro sub forma de prefinantare din imprumuturi). La 27 octombrie 2022, Romania a primit prima transa de 2,6 miliarde euro (1,8 miliarde euro sub forma de granturi si 800 de milioane de euro sub forma de imprumuturi), in afara prefinantarii.

 

In conformitate cu articolul 24 alineatul (6) din Regulamentul privind Mecanismul de redresare si rezilienta, evaluarea preliminara pozitiva si suspendarea platilor sunt doua proceduri distincte care urmeaza pasi diferiti.

 

In ceea ce priveste evaluarea preliminara pozitiva, Comisia i-a transmis Comitetului economic si financiar (CEF) evaluarea sa preliminara pozitiva cu privire la indeplinirea de catre Romania a jaloanelor si tintelor, solicitandu-i avizul. Avizul CEF, care urmeaza sa fie emis in termen de cel mult patru saptamani, ar trebui luat in considerare in evaluarea finala a Comisiei. In urma avizului CEF privind evaluarea preliminara pozitiva si a observatiilor Romaniei cu privire la suspendarea platilor si luand in considerare aceste doua elemente, Comisia va adopta decizia privind plata transei, in conformitate cu procedura de examinare, prin intermediul unui comitet de comitologie. Plata catre Romania poate fi efectuata dupa ce Comisia adopta decizia, a explicat CE in comunicat.

 

In ceea ce priveste suspendarea platilor, Comisia i-a comunicat Romaniei motivele pentru care considera ca doua jaloane nu au fost atinse in mod satisfacator iar aceasta comunicare initiaza o procedura administrativa intre Comisie si statul membru vizat.

 

Romania are acum dreptul de a-i prezenta Comisiei observatiile sale in termen de o luna de la primirea comunicarii. Daca, in urma observatiilor Romaniei, Comisia ar confirma evaluarea sa potrivit careia cele doua jaloane restante nu au fost atinse in mod satisfacator, aceasta va stabili cuantumul platii care urmeaza sa fie suspendat prin aplicarea metodologiei sale de suspendare a platilor (prevazuta in anexa II la Comunicarea din 21 februarie). Din acel moment, Romania va avea la dispozitie o perioada de sase luni pentru a indeplini in mod satisfacator jaloanele restante. In aceasta perioada de sase luni, Comisia se va angaja intr-un dialog activ cu autoritatile romane. Daca si cand vor fi atinse jaloanele, Comisia va ridica suspendarea platii si va trimite evaluarea sa catre Comitetul economic si financiar, urmand procedura descrisa cu privire la evaluarea preliminara pozitiva.

 

Comisia va evalua cererile suplimentare de plata din partea Romaniei in functie de indeplinirea jaloanelor si a tintelor prezentate in Decizia de punere in aplicare a Consiliului, reflectand progresele inregistrate in ceea ce priveste punerea in aplicare a investitiilor si a reformelor.



Poti fi interesat si de