Comisia Europeana aloca fonduri pentru zonele afectate de PPA

Comisia Europeana aloca fonduri pentru zonele afectate de PPA


Romania a obtinut un angajament din partea Comisiei Europene pentru alocarea unor fonduri catre zonele afectate de Pesta Porcina Africana (PPA), a declarat Petre Daea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, fara insa a face referire la sumele exacte. 

"Am obtinut ceea ce trebuia, adica angajamentul comisarului Hogan fata de situatia Romaniei si ne-a dat posibilitatea sa facem modificari in Planul National de Dezvoltare Rurala pentru a indrepta sume catre zonele acestea de interes, la ora actuala", a spus Daea. 



Intrebat daca are ceva sa isi reproseze fata de managementul situatiei pestei porcine in Romania, Petre Daea a afirmat ca singurul repros este legat de faptul ca nu s-au gasit solutiile tehnice pentru eradicarea acestui virus, cu ajutorul unui vaccin sau medicament.



"Imi reprosez ca noi si alte state nu putem sa punem stavila unei asemenea molime. Nu reusim pentru ca nu am gasit solutiile tehnice sa avem un vaccin sau sa avem un medicament ca sa putem scoate din suferinta animalele. Din nefericire, nu am reusit la aceasta data in cercetarea lumii sa gasim solutiile pe care le meritam sa le avem in conditiile in care este un asemenea virus, iata, este impanzit in Europa si nu numai. Fermierii vor primi despagubirile pe care trebuie sa le primeasca. Acestea au si fost date, cum este Carniprod, pentru animalele care au fost sacrificate. Facem multe lucruri bune in zootehnie pe care o sa vi le spun la timpul potrivit. Zootehnizarea tarii este o prioritate pentru noi. Vreau sa intelegeti ca vorbiti cu un agronom care are o viata intreaga in acest domeniu", a spus Daea. 



La jumatatea lunii septembrie, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan, aflat intr-o vizita la Cluj, a mentionat ca pesta porcina e o problema pentru mai multe tari europene si ca Romania poate beneficia de ajutor suplimentar pentru supravegherea cazurilor aparute.



"Aceasta nu este doar o problema strict romaneasca, multe tari se confrunta cu pesta porcina, dar identificarea cazurilor a crescut in ultimele luni. Incercam sa vedem cum putem face mai mult in Romania, pentru a ne asigura ca este detectata boala si cum putem limita raspandirea bolii. Trebuie sa ne gandim la masuri de biosecuriate si discutam cu serviciile fito-sanitare pentru masurile care ar ajuta la limitarea raspandirii bolii. Am discutat cu premierul Dancila si cu ministrul Agriculturii sa vedem cum ii putem ajuta financiar pe micii agricultori care cresc porci de carne in propria curte, pentru a trece peste aceasta problema", a subliniat Hogan.


Autoritatile de la Bucuresti, prin intermediul ministrului Agriculturii, Petre Daea, au solicitat, la Bruxelles, inca din luna iulie, sprijin financiar concret pentru fermierii romani afectati de virusul pestei porcine africane si de masurile radicale de interventie ce au trebuit luate.



Poti fi interesat si de