Comisia Europeana a autorizat o a doua insecta ca ingredient alimentar pentru piata UE

Comisia Europeana a autorizat o a doua insecta ca ingredient alimentar pentru piata UE


Comisia Europeana a autorizat introducerea pe piata a unei a doua insecte, Locusta migratoria (lacusta calatoare), ca aliment nou, anunta intr-un comunicat executivul comunitar.

Acest aliment va fi disponibil sub forma congelata, uscata si de pudra si este destinat comercializarii ca gustare sau ca ingredient alimentar intr-o serie de produse alimentare. Aceasta autorizatie vine in urma unei evaluari stiintifice riguroase efectuate de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA), care a concluzionat ca lacusta migratoare este sigura pentru utilizarile prezentate de societatea solicitanta, precizeaza Comisia Europeana.

 

Produsele care vor contine acest aliment nou vor fi etichetate pentru a informa consumatorii cu privire la potentialele reactii alergice. Aceasta autorizare din partea Comisiei este rezultatul unui vot pozitiv, in luna septembrie, din partea statelor membre in care a fost depusa cererea. In luna iunie a acestui an a fost autorizata prima insecta ca aliment nou: viermele galben uscat.

 

In diverse studii, Organizatia ONU pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) a identificat insectele ca fiind o sursa de hrana foarte nutritiva si sanatoasa, cu un continut ridicat de grasimi, proteine, vitamine, fibre si minerale. Insectele, care sunt consumate zilnic de milioane de oameni de pe planeta, au fost identificate in cadrul strategiei "De la ferma la consumator'' ca sursa alternativa de proteine care ar putea facilita trecerea la un sistem alimentar mai durabil, aminteste executivul comunitar.Poti fi interesat si de