Comisarul Andriukaitis, dezamagit de gestionarea epidemiei de PPA

Comisarul Andriukaitis, dezamagit de gestionarea epidemiei de PPA


Comisarul european pentru sanatate si siguranta alimentelor, Vytenis Andriukaitis, si-a exprimat profunda dezamagire fata de modul in care autoritatile din Bulgaria au gestionat epidemia de pesta porcina africana, a informat postul national de radio (BNR), transmit Sofia Globe si Novinite.

"Si inmultirea cazurilor reprezinta un exemplu convingator al faptului ca Bulgaria nu a facut prea mult pentru a evita aceasta situatie", a declarat Andriukaitis intr-un interviu acordat BNR.

 

In trei districte din Bulgaria - Plevna, Razgrad si Ruse - este stare de urgenta din cauza pestei porcine africane. Sunt 19 focare in diverse parti ale tarii. Zeci de mii de porci au fost sacrificati sau sunt pe punctul de a fi, iar pretul carnii de porc a crescut semnificativ.

 

In timp ce astept rezultatele oficiale ale investigatiei echipei Comisiei Europene care se afla acum in Bulgaria, "pot doar sa spun ca asta s-a intamplat deoarece cineva a fost neglijent, nu si-a indeplinit obligatiile profesionale in mod corespunzator si nu a acordat atentie fenomenului", a declarat Andriukaitis, adaugand ca autoritatile trebuie sa mearga din usa in usa pentru a explica fermierilor masurile necesare pentru e preveni raspandirea pestei porcine africane.

 

"Ei pot vorbi cu fiecare in parte si sa explice ce masuri s-au luat, precum si posibilele consecinte si rezultate, altfel Bulgaria se confrunta cu un pericol enorm - sa-si piarda toti porcii", a avertizat oficialul european.

 

Si ministrul bulgar al Agriculturii, Dessislava Taneva, a declarat intr-un interviu acordat televiziunii nationale ca in acest moment cresterea porcilor se confrunta cu riscuri ridicate. Porcii crescuti in gospodarii sau in ferme reprezinta aproape jumatate din consumul intern.

 

"Trebuie sa oprim urgent raspandirea pestei porcine africane. si sa salvam acest sector", a afirmat Taneva, fara a nega ca au existat unele masuri care ar fi trebuit adoptate mai repede.

 

Criticile Comisiei Europene sunt justificate deoarece au existat masuri care ar fi putut fi luate mai devreme sau efectuate mai bine, a admis ministrul bulgar al Agriculturii.

 

Autoritatile bulgare au raportat pana acum 21 de focare de pesta porcina africana.

 

Bulgaria intensifica masurile de prevenire a raspandirii pestei porcine africane si de protejare a industriei de crestere a porcilor, evaluata la 600 milioane de leva (344 milioane de dolari), a anuntat saptamana trecuta Desislava Taneva.

 

Companiile din silvicultura vor plati 150 de leva pentru fiecare mistret ucis, in conditiile in care autoritatile bulgare vor sa reduca semnificativ densitatea populatiei de porci mistreti in zonele aflate de 20 de kilometri de focarele de pesta porcina africana, a anuntat la o conferinta de presa Desislava Taneva. Oficialul a adaugat ca vor fi adoptate masuri de control a traficului in zonele afectate si la frontiera, cu ajutorul politiei si al armatei, vor fi dezinfectate fermele si va fi restrictionata vanzarea carnii de porc si a celei procesate.

 

Seful Agentiei pentru Siguranta Alimentelor din Bulgaria (BFSA), Damyan Iliev, aprecia recent ca valoarea pagubelor provocate in cazul in care tara nu reuseste sa stopeze epidemia se va ridica la doua miliarde de leva.

 

Guvernul de la Sofia a alocat 3,7 miliarde de leva pentru combaterea pestei porcine africane, in conditiile in care in Bulgaria sunt 1,2 milioane de porci crescuti in ferme.

 

Pesta porcina africana este o boala virala a porcinelor domestice si salbatice, cu evolutie rapida si mortalitate de pana la 100% pentru porcii care se imbolnavesc. Pesta porcina africana nu afecteaza omul, ci doar porcii domestici si mistretii.



Poti fi interesat si de