Comertul dintre Romania si Brazilia s-a situat in jurul valorii de 750 milioane de dolari, in ultimii ani

Comertul dintre Romania si Brazilia s-a situat in jurul valorii de 750 milioane de dolari, in ultimii ani


Comertul bilateral dintre Romania si Brazilia a oscilat in jurul valorii de 700 - 750 milioane de dolari in ultimii ani, Brazilia fiind principalul partener comercial al Romaniei in America de Sud, a declarat ambasadorul Braziliei in Romania, Ricardo Guerra de Araujo.

'Nu vreau sa insist asupra a ceea ce s-a facut pana acum intre cele doua tari, ci asupra a ceea ce vom face in viitor pentru a imbunatati in continuare relatiile comerciale si investitionale bilaterale Romania - Brazilia. Comertul bilateral a oscilat in jurul valorii de 700 - 750 de milioane de dolari in ultimii ani, cifra obtinuta din surse braziliene, Brazilia fiind principalul partener comercial al Romaniei in America de Sud. Acest numar, de la sine inteles, nu reflecta inca intregul potential al relatiilor comerciale braziliano-romane. Doar ca sa va faceti o idee, comertul total dintre Romania si America Latina este de aproximativ 1,5 miliarde de dolari, ceea ce este inca foarte, foarte scazut. Deci, Brazilia insumeaza aproape 50% din intregul comert bilateral cu Romania, in ultimii ani', a mentionat Ricardo Guerra de Araujo.

 

Acesta a participat, miercuri, la primul 'Forum de afaceri Romania-Brazilia', organizat de Ambasada Braziliei la Bucuresti, in parteneriat cu Camera de Comert si Industrie Bucuresti (CCIB).

 

Diplomatul a subliniat ca Brazilia este cea mai mare tara din America de Sud, iar Romania se afla printre primele zece tari din Uniunea Europeana in ceea ce priveste dimensiunea si populatia si este a 12-a mare economie din UE. Cu toate acestea, conform Institutului National de Statistica, comertul Romaniei cu Brazilia a reprezentat in 2023 doar 1,65% din comertul Romaniei cu tari din afara Europei si mai putin de 1% din comertul cu tarile din afara Uniunii Europene, a mentionat ambasadorul Braziliei.

 

Potrivit acestuia, comertul bilateral 'este inca foarte scazut', ceea ce arata ca 'exista un potential urias de explorat'. El a precizat ca Romania importa din Brazilia materii prime si produse semifabricate, in special reziduuri de soia (folosite ca hrana pentru animale), zahar, petrol brut, cafea, tutun, carne de vita si materiale de constructie.

 

In context, ambasadorul Braziliei a subliniat ca in Romania ajung anul acesta, de la fabrica Alstom din Brazilia, primele garnituri dintr-un contract de 13 trenuri destinate Magistralei 5 a metroului bucurestean.

 

'Romania exporta in Brazilia produse cu valoare mai mare, in special piese auto direct la fabrica Renault, care produce modele Dacia, dar si bauturi din grupul Alexandrion si medicamente si, bineinteles, nu in ultimul rand, serviciile IT, sector foarte important pentru ambele tari', a adaugat Ricardo Guerra de Araujo.

 

In ceea ce priveste investitiile, diplomatul a amintit de prezenta pe piata romaneasca, din 2010, a uneia dintre cele mai mari companii IT braziliene, Grupul Stefanini. In plus, pe piata locala sunt in jur de 70 de mici companii administrate in principal de membri ai comunitatii braziliene din Romania in diferite domenii, precum IT, comert, constructii, materiale de constructii, consultanta, reparatii auto, fitness, imobiliare, baruri, restaurante etc.

 

La randul sau, Romania are o prezenta puternica in sectorul IT brazilian, prin intermediul companiei de software cunoscuta la nivel international Bitdefender, printre altele. De asemenea, a spus Ricardo Guerra de Araujo, exista si investitii romanesti semnificative in sectorul bauturilor, cum este Grupul Alexandrion.

 

Diplomatul a facut referire si la domenii de cooperare in care Romania si Brazilia sunt bine-cunoscute pentru expertiza lor, precum tehnologia informatiei, securitatea cibernetica si domenii conexe, dar si biodiesel sau prelucrarea alimentelor.

 

Pe de alta parte, el a recunoscut ca Romania este o putere regionala in ceea ce priveste afacerile agricole, industria auto, medicamentele si chimia organica, energia verde, protectia mediului, protectia civila in caz de dezastre naturale etc. si a mentionat oportunitatile pe care Romania le-ar oferi companiilor braziliene in domenii precum produsele de infrastructura, dezvoltarea parcurilor industriale si logistica.

 

Totodata, Ricardo Guerra de Araujo a vorbit si despre anuntul facut in urma cu cateva zile de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, referitor la investitii de peste 1,5 miliarde de euro in portul Constanta si in imprejurimi, investitii care vor consolida pozitia acestuia de cel mai mare port de la Marea Neagra.

 

Primul Forum de Afaceri Brazilia-Romania, organizat miercuri la Bucuresti, a formulat o intrebare cheie pentru relatia dintre cele doua tari: ce se poate face in anii ce vor urma pentru a imbunatati relatiile comerciale si de investitii bilaterale dintre Romania si Brazilia?

 

Prin evenimentul din 29 mai se asteapta rezultate care sa consolideze si sa promoveze parteneriatul strategic dintre cele doua tari: stabilirea unei dinamici comerciale mai cuprinzatoare, sustinerea mediului de afaceri bilateral, promovarea parteneriatelor intre companiile braziliene si cele romanesti, crearea unei platforme pentru forumuri comerciale regulate in viitor, intensificarea si diversificarea comertului bilateral.

 

Nu in ultimul rand, 'Forumul de Afaceri Brazilia-Romania' serveste drept platforma de legatura intre cele doua economii, incurajand comertul si investitii durabile, cu beneficii pentru ambele tari.



Poti fi interesat si de