Combustibilul utilizat in acvacultura va fi subventionat
Vineri, 18 August 2017
Vineri, 18 August 2017
Instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizata in acvacultura a fost propusa recent de catre principalii reprezentanti ai acvacultorilor din Romania.
Motorina este esentiala in desfasurarea activitatii in fermele piscicole. Aceasta acopera activitati si lucrari precum transportul de furaje, materii prime si materiale in interiorul fermei, transportul materialului piscicol in interiorul si in afara fermei, pomparea apei cu motopompe, lucrari pe cuveta helesteului si intretinerea digurilor sau canalelor.
Beneficiarii schemei vor fi intreprinderile mici si mijlocii care isi desfasoara activitatea in productia, prelucrarea sau comercializarea produselor proprii obtinute din acvacultura.
Principalii reprezentanti ai acvacultorilor din Romania, respectiv Patronatul pestelui si asociatia ROMFISH, au solicitat in repetate randuri aplicarea unor forme de sprijin care sa vina in ajutorul acestora si sa contribuie la cresterea productiei de peste din Romania.
Proiectul de act normativ propune o schema de ajutor de stat care se acorda sub forma de rambursare, prin reducerea accizei la motorina utilizata in activitatile de productie si comercializare specifice, si este aplicabila intreprinderilor mici si mijlocii care isi desfasoara activitatea in acvacultura.
De asemenea, pentru asigurarea implementarii schemei de ajutor de stat, Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura va avea si urmatoarele atributii:
- primeste solicitari, verifica eligibilitatea acestora si acorda sprijin financiar producatorilor din acvacultura si pescuit din resursele bugetului de stat, aprobate cu aceasta destinatie;
- raspunde de aplicarea regulilor de ajutor de stat in domeniul pescuitului si acvaculturii.
Valoarea totala maxima a schemei de ajutor de stat pentru perioada 2017-2020 este de 22.128,60 mii lei si se acorda de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Suma alocata pentru plata ajutorului de stat in anul 2017 este de 5.532,15 mii lei si se asigura de la bugetul de stat.
In Romania, in ultimii 15 ani nu s-a acordat niciun fel de sprijin pentru producatorii din acvacultura. In prezent sunt licentiate pentru productia de puiet de peste un numar de 221 de unitati care exploateaza o suprafata de peste 6400 ha. Pentru productia de peste de consum sunt licentiate 666 unitati cu o suprafata depeste 68.000 ha. In anul 2016, productia interna de peste a fost de 12.472 tone, care au asigurat cea 10% din consumul de peste.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...