Clarificari privind inregistrarea asociatiilor crescatorilor de animale
Vineri, 03 Iunie 2016
Vineri, 03 Iunie 2016
Specialistii din cadrul DSVSA, APIA, directia agricola, agentia de consultanta agricola, Colegiul Medicilor Veterinari din Romania-filiala Covasna s-au intalnit in data de 2 iunie intr-o sedinta de lucru cu reprezentantii asociatiilor crescatorilor de bovine si ovine pentru a discuta reglementarile legale privitoare la inregistrarea asociatiilor crescatorilor de animale si posibilitatile de derulare operative a activitatilor legate de schemele de plati pentru pasunile utilizate.
Incepand cu anul de cerere 2016, in cazul concesionarii/inchirierii unei suprafete de pajisti de catre o asociatie de crescatori de animale, beneficiarii platilor pot fi: membrii asociatiei, care asigura incarcatura cu animale pentru suprafata respectiva, sau asociatia crescatorilor de animale care efectueaza activitatea agricola pe suprafata respectiva.
In cazul in care beneficiarii platilor sunt membrii unei asociatii, acestia trebuie sa faca dovada utilizarii legale a acestor suprafete de pajisti si sa asigure numarul de animale identificate pe fiecare membru al asociatiei, care vor pasuna pe terenul in cauza. In cazul in care asociatia este beneficiarul platilor, aceasta trebuie sa asigure efectivul de animale inregistrate in exploatatia asociatiei pe perioada pasunatului, adica o incarcatura minima de animale de 0,3 UVM/ha.
Exploatatia asociatiei trebuie sa fie inregistrata in Registrul national al exploatatiilor, iar animalele inregistrate in exploatatia asociatiei raman in proprietatea membrilor asociatiei crescatorilor de animale.
Pentru inregistrarea sanitar-veterinara a asociatiilor sunt necesari mai multi pasi. Intai, asociatia crescatorilor de animale trebuie sa intocmeasca un tabel centralizator care cuprinde acordul membrilor privind depunerea cererii unice de plata de catre asociatie, datele de identificare, codul de identificare al exploatatiei zootehnice in Registrul national al exploatatiilor al proprietarilor animalelor si al asociatiei, numarul de animale cu care pasuneaza fiecare membru.
Centralizatorul se intocmeste anual si se vizeaza de primarie. Apoi, reprezentantul asociatiei trebuie sa depuna la sediul DSVSA documentatia respectiva si solicitarea de deschidere a codului de exploatatie pentru stana sau tabara de vara. DSVSA analizeaza documentatia depusa, deschide codul de exploatatie si elibereaza Certificatul de inregistrare sanitar-veterinara.
Miscarea animalelor din exploatatiile membrilor catre exploatatiile asociatiilor (stani sau tabere de vara) se va face doar in baza documentelor de miscare eliberate de catre medicii veterinari ai circumscriptiilor sanitare veterinare. Administratorul asociatiei, aprobat ca utilizator al sistemului electronic de inregistrare (SNIIA), sau medicul veterinar cu care s-a incheiat contract, va inregistra in mod obligatoriu intrarea animalelor in exploatatie.
Dupa expirarea perioadei pasunatului, administratorul SNIIA al asociatiei va emite documentul de miscare a animalelor pentru intoarcerea acestora in exploatatiile membrilor. La expirarea perioadei de pasunat, dupa ce toate animalele din exploatatia asociatiei s-au intors in exploatatiile membrilor, DSVSA inchide temporar codul exploatatiei detinuta de asociatie.
Inspectorii DSVSA vor efectua in perioada pasunatului cel putin un control in fiecare exploatatie detinuta de catre asociatiile crescatorilor de animale pentru verificarea respectarii conditiilor normelor sanitare veterinare in vigoare.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...