Ciuca: Romania este capabila sa produca mai multe alimente decat necesarul de consum
Joi, 30 Iunie 2022
Joi, 30 Iunie 2022
Ciuca a prezidat, la Palatul Victoria, reuniunea Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social, organism consultativ la nivel national al partenerilor sociali, precizeaza un comunicat al Guvernului.
Conform sursei citate, discutiile au vizat mai multe problemele privind securitatea alimentara si energetica, masurile de sprijin pentru a compensa efectele razboiului la nivel economic si social pentru societatea romaneasca si revitalizarea industriei de aparare.
Premierul a subliniat ca si pentru Romania, ca si pentru celelalte state europene, securitatea alimentara reprezinta o preocupare permanenta, fiind una din cele mai mari provocari ale secolului.
"Tara noastra dispune de un potential agricol generos si are capabilitatea sa produca un volum de alimente care depaseste necesarul de hrana la nivel national. Tocmai de aceea trebuie sa folosim acest avantaj pentru a asigura atat necesarul de alimente pentru populatie, dar si ca resursa importanta pentru o dezvoltare economica durabila", a afirmat seful Executivului, conform sursei citate.
"Guvernul a adoptat deja masuri importante pentru agricultori, un sprijin de 300 milioane de euro, microgranturi si granturi pentru capital de lucru pentru fermierii romani, si stabilirea salariului minim in agricultura si industria alimentara la 3.000 de lei brut (similar celui din sectorul constructiilor)", arata Executivul.
Guvernul mentioneaza, in comunicat, ca in privinta asigurarii securitatii in aprovizionarea cantitativa cu resurse energetice, "in Romania atat Executivul, cat si operatorii economici din sectorul energetic au actionat cu prudenta si cu promptitudine, astfel incat furnizarea, transportul si distributia de resurse energetice sa nu aiba de suferit in mod excesiv".
"Din punctul de vedere al suportabilitatii preturilor aplicate la clientii finali, Guvernul Romaniei a adoptat un cadru legislativ avand drept scop plafonarea si compensarea preturilor finale pentru anumite categorii de consumatori finali de energie electrica si de gaze naturale, astfel incat acestea sa nu creeze dezechilibre majore intre nevoia de consum si puterea de cumparare. In perspectiva pregatirii urmatorului sezon rece, problema stringenta consta in asigurarea volumelor de gaze naturale necesare pentru procesul de inmagazinare din perioada de vara, precum si asigurarea consumului curent de gaze naturale din perioada de iarna, avand in considerare posibilele limitari in aprovizionarea cu gaze naturale din Federatia Rusa. In prezent, atat la nivelul autoritatilor, cat si la nivelul furnizorilor, se depun eforturi sustinute pentru identificarea surselor si a rutelor alternative de aprovizionare cu gaze naturale, astfel incat sa se evite, in cea mai mare masura posibila, dezechilibrul dintre cerere si oferta in sezonul rece urmator", mai arata sursa citata.
De asemenea, Guvernul mentioneaza ca Romania poate avea o situatie mai buna fata de alte state, avand in vedere faptul ca aproximativ o treime din titei si aproximativ 90% din necesarul de gaze naturale sunt acoperite din productia interna.
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...
Institutia Prefectului Salaj a precizat ca Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a adoptat,...