Ciuca: Guvernul trebuie sa creasca accesul produselor romanesti pe piata interna si externa
Marti, 28 Februarie 2023
Marti, 28 Februarie 2023
Seful Executivului a avut o interventie online la Summitul Romanian Agri Trade.
'Va multumesc pentru oportunitatea de a ma adresa dumneavoastra in cadrul acestei intalniri destinate fermierilor, traderilor, procesatorilor si distribuitorilor din sectorul agribusiness-ului international. (...) Am discutat cu domnul ministru in repetate randuri (...) despre preocuparile pe care le avem, astfel incat sa asiguram o dezvoltare cat mai eficienta a agriculturii romanesti, in mod deosebit a gasirii de solutii pentru a putea sa procesam mai mult in Romania si sa adaugam valoare mai mare produselor agricole. (...) Sustin demersul de a creste impreuna accesul pe piata interna si externa al produselor agroalimentare romanesti. (...) Acesta trebuie sa fie un obiectiv strategic al programului de guvernare. De altfel, asa il si abordam. Din perspectiva mea, vad toata aceasta chestiune ca necesitand o abordare care sa se concretizeze intr-o strategie pentru agricultura si sectorul industriei alimentare la nivel national', a afirmat Ciuca.
El a adaugat ca Romania are un avantaj logistic major, care trebuie maximizat, lucru care va permite orientarea mai aplicata la export catre alte zone, cum ar fi nordul Africii, Orientul Mijlociu si Asia.
'Am fost de curand intr-o vizita in Egipt si acolo am avut posibilitatea sa discut punctual despre rolul pe care-l joaca Romania in asigurarea cu produse agricole si alimentare pentru populatia Egiptului, ceea ce imi da incredere ca putem fructifica si mai mult relatiile comerciale bilaterale cu toate celelalte tari care vad in Romania un potential partener de business in acest sector', a precizat prim-ministrul.
Premierul a evidentiat importanta continuarii investitiilor publice pentru dezvoltarea infrastructurii din agricultura si industria de profil.
'Am pus accent pe ceea ce inseamna infrastructura de irigatii, infrastructura de depozitare si procesare atat pentru micii producatori, pentru micii fermieri, cat si pentru cei mari si aceasta constituie o directie prioritara a Romaniei. (...) Aceste tipuri de investitii sunt de importanta critica si cu rol strategic pe termen mediu si lung pentru dezvoltarea si rezilienta lanturilor alimentare nationale, luand in considerare consecintele razboiului din Ucraina si care reprezinta o preocupare nu doar pentru acest moment, ci pentru ceea ce urmeaza sa se petreaca in viitor si trebuie sa avem in vedere acest aspect. (...) Trebuie sa tinem cont si de efectele naturale, care anul trecut si cu doi ani in urma, ma refer la seceta, precum si la criza energetica cu care ne-am confruntat, au pus pe masa Guvernului o serie de provocari pentru care a fost nevoie sa dezvoltam o serie de programe in vederea sprijinirii sectorului agricol si a fermierilor romani', a explicat Nicolae Ciuca.
El a mentionat ca, din discutiile pe care le-a avut cu fermierii, a inteles clar ca o prima masura care poate fi luata la nivel guvernamental este aceea de a asigura infrastructura principala de irigatii, astfel incat acestia sa poata sa isi dezvolte propriile capabilitati pentru infrastructura secundara.
'Practic, pentru anul 2023, am gandit sa alocam o suma de 331 milioane de lei, poate in felul acesta reusim sa ajungem si, de ce nu, sa depasim 2 milioane de hectare irigate', a adaugat Ciuca.
Prim-ministrul a evocat si programele guvernamentale de sprijin 'De trei ori subventia', Rural Invest si Agro IMM Invest, menite, intre altele, sa asigure capitalul de lucru pentru fermierii romani.
De asemenea, a amintit el, pentru procesatori, in 2022, s-au acordat microgranturi entitatilor din domeniul agroalimentar in valoare de 50 de milioane de euro, fonduri nerambursabile si granturi pentru capital de lucru de 250 de milioane de euro prin fonduri externe nerambursabile.
'Vom continua sa facem acest lucru. (...) Vom gasi solutiile, astfel incat sa putem sa consolidam capitalul romanesc al celui care lucreaza in mod deosebit in domeniul agricol. (...) Sper ca in continuare, pe baza acestui dialog, sa putem sa gasim solutii si sa sprijinim toti lucratorii din agricultura. (...) Activitatea noastra, a dumneavoastra, a fermierilor, este pe o panta ascendenta si ea trebuie sa continue. (...) Fermierii romani si operatorii din agribusiness sunt perceputi ca un factor extrem de important in dezvoltarea pe termen mediu si lung a Romaniei. Atentia statului este in mod clar directionata catre agricultura si catre industria alimentara, ca fiind domenii de garantie a securitatii alimentare nationale, cu un rol important in ceea ce inseamna profilarea tarii noastre in cadrul Uniunii Europene si, as sublinia, la nivel regional si global', a transmis premierul Ciuca.
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...
Institutia Prefectului Salaj a precizat ca Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a adoptat,...