Ciobanii reclama haos legislativ: Vom renunta la animale
Marti, 07 Mai 2019
Marti, 07 Mai 2019
„Cea mai dureroasa problema a fermierilor din sectoarele ovin, caprin si bovin este problema pasunatului. Este vorba de pasunile de ses, colinare, montane si de modul in care au fost si sunt atribuite. Ne priveste mult acest lucru pentru ca noi, ciobanii de rand, am ajuns la capatul rabdarii. Nu mai vrem ca pasunile sa fie date celor care nu detin animale. Nu mai vrem ca pasunile sa fie date grupurilor de interese. Nu mai vrem sa fie date pe crotalii si pe adeverinte false de animale. Vrem sa stopam hotia si furtul din Romania. Daca nu vom face cat de repede acest lucru pasunile din Romania se vor degrada. Ciobanii din tara care stiu cum se dau pasunile nu isi mai pot tine animalele. Se distruge sectorul?, a declarat presedintele Asociatiei, Daniel Petrescu, crescator de ovine din Arges.
El sustine ca toate cifrele legate de sectorul ovin, inclusiv cele transmise la Bruxelles, sunt neadevarate, iar ciobanii sunt fortati sa renunte la animale din aceasta cauza.
Reprezentantii asociatiei sustin ca legislatia nationala care reglementeaza modul de acordare a pasunilor catre crescatorii de ovine/caprine are multe lacune juridice si a creat posibilitatea autoritatilor locale fie sa solicite sume exorbitante care depasesc nivelul subventiei pe suprafata, fie sunt acordate unor grupuri de interese care nu detin in realitate animale pentru a asigura incarcatura pe pasune.
In acest context, solutia asociatiei pentru rezolvarea acestei probleme vizeaza incheierea unor contracte tip la nivel national pentru ca autoritatile locale sa nu mai introduca in caietele de sarcini criterii abuzive si sa existe o aplicare unitara la nivel national. Controalele efectuate de catre APIA, ANSVSA si ANZ pentru pasunile declarate pe suprafata sa reprezinte un procent de minim 50% pe fiecare an de cerere, in care sa fie verificate animalele existente in pasune, pentru a se respecta incarcatura pe hectar.
De asemenea, crescatorii reclama si modul de acordare a sprijinului cuplat pe care Romania l-a notificat la Comisia Europeana si care dezavantajeaza crescatorii de ovine, care nu au oile inscrise in Registrul Genealogic. Ei solicita ca, pentru perioada 2021-2027, acest sprijin sa fie acordat tuturor crescatorilor care livreaza lapte/ branza si produsi pentru carne, pentru ca insusi „principiul instituit de Regulamentul European pentru sprijinul cuplat se refera la productia de carne si lapte?.
Potrivit APC, o alta problema a sectorului ovin se refera la scrapie, Romania figurand cu risc nedeterminat la aceasta boala la OIE (Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor, n.r.).
„Din aceasta cauza, Romania nu poate exporta nici in Turcia nici in Israel, care sunt piete foarte bune, si nu poate nici tranzita aceste state. Trebuie sa se puna in aplicare un program national de scrapie, prin care toti berbecii reproducatori sa poata fi testati si sa existe si despagubiri pentru reproducatorii care sunt rezistenti. De asemenea, ajutoarele de minimis pentru achizitia de berbeci reproducatori sa fie conditionate de efectuarea testelor pentru rezistenta la scrapie?, spun crescatorii de ovine.
Tinand cont de specificitatea sectorului ovin, ciobanii vor ca legislatia muncii sa fie simplificata astfel incat crescatorii sa poata cumpara vouchere pentru angajatii proprii, care sa fie alocate lunar ciobanilor care presteaza munca la stana.
Ciobanii mai vor ca autoritatile sa creeze unui program national de incurajare a consumului de carne de ovine, care sa arate beneficiile unui astfel de consum de proteina animala.
Nu in ultimul rand, ciobanii solicita instituirea unei scheme de ajutor de stat prin care crescatorii de ovine sa poata construi adaposturi tip cu o intensitate a sprijinului de pana la 90%, pentru ca mieii sa poata fi colectati, finisati si vanduti in partide mari, in vederea cresterii fortei de negociere a crescatorilor in raport cu achizitorii externi.
Aceasta schema de sprijin se va adresa asociatiilor profesionale, grupurilor de producatori si cooperativelor.
APC a fost infiintata in data de 5 aprilie 2019, iar membrii fondatori sunt crescatorii Petrescu Daniel din judetul Arges - presedintele asociatiei, Luca Daniel din Sibiu si Sterp Ioan din Bihor - vicepresedinti, Danuletiu Gheorghe din Sibiu cunoscut ca Ghita Ciobanu - secretar, Suciu Ioan din Brasov , Csokasi Alexandru din Bihor, Barb Ioan si Sterp Ioan din Sibiu.
In 2017, Romania s-a situat pe locul patru in randul statelor membre, dupa Regatul Unit, Spania si Grecia, la efectivele de ovine si caprine detinute, cu un total de 11,485 milioane de capete, releva datele INS.
Cu exceptia anului 2010, aceste efective au inregistrat cresteri in fiecare an, in 2017 fiind consemnate cu 36,6% mai multe oi si capre fata de anul 2006.
Guvernul a aprobat Hotararea pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in ...
"Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in parteneriat cu Primaria Sectorului 4 si...
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...