Chinezii vor sa stabileasca o baza de export din Romania
Joi, 21 Noiembrie 2013
Joi, 21 Noiembrie 2013
Chinezii vor sa stabileasca o baza de export din Romania de unde sa trimita anual catre China trei milioane de porci, trei milioane de ovine, 500.000 de bovine, plus cereale, a declarat Achim Irimescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR). 'Un element care ar putea avea o importanta decisiva pentru dezvoltarea agriculturii si, de ce nu, a mediului rural din Romania este interesul deosebit al Chinei. Recent, am avut o discutie cu ambasadorul Chinei in Romania si au o sarcina foarte importanta: stabilirea unei bazei de export masiv pe piata chineza. Este vorba de macar trei milioane de porci pe an, trei milioane de ovine pe an, 500.000 de bovine, plus cereale.
Intr-o prima faza, vor sa achizitioneze in primavara viitoare 8.000 de bovine pentru reproductie', a declarat Achim Irimescu, in cadrul mesei rotunde 'Romanian Agribusiness in 2014'.
Secretarul de stat a precizat ca Romania nu are capacitatea de a exporta aceste cantitati catre piata chineza, 'dar, avand piata, dezvolti productia si, in plus, vom reusi sa scapam la oferta la pret redus pentru ovinele si bovinele din Romania'.
'Un alt fapt discutat de mine cu cele mai mari firme de constructii din China, posibilitatea construirii unui sistem de irigatii modern pentru ca toata lumea se gandeste la sistemul actual, care in opinia unora si a mea este depasit. Refacerea sistemului actual presupune energie foarte multa consumata pentru a pompa apa la deal. Nu am inventat noi ideea, este aplicata in Turcia, care construieste 1.000 de lacuri pe raurile interioare. Cred ca acesta ar fi o solutie extraordinara si pentru noi. Am discutat-o cu China. Ei au fondurile si am putea face baraje pe raurile interioare in care sa colectezi apa primavara si toamna, poti sa cultivi peste in lacurile respective si cand este nevoie sa utilizezi apa prin curgere libera la irigatii', a mai spus Irimescu.
BusinessMark, cu sprijinul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, organizeaza joi masa rotunda 'Romanian Agribusiness in 2014'. Evenimentul dezbate teme legate de strategia de dezvoltare a agriculturii romanesti in exercitiul financiar 2014-2020, fondurile mutuale in agricultura, gestionarea riscului in sectorul agricol, accesarea fondurilor europene, PNDR 2014-2020 - simplificare, masuri, finantarea si cofinantarea agriculturii, platile directe si subventiile din agricultura pentru 2014, cadastrarea suprafetei agricole din Romania si aspecte privind liberalizarea vanzarii terenurilor catre straini incepand cu 1 ianuarie 2014.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...