China, al doilea partener comercial al Romaniei din afara UE, cu schimburi de 9 mld. euro in 2022

China, al doilea partener comercial al Romaniei din afara UE, cu schimburi de 9 mld. euro in 2022


Volumul total al schimburilor comerciale romano-chineze a fost de 9 miliarde de dolari in 2022, in crestere cu 3,1% comparativ cu anul precedent, Republica Populara Chineza fiind al doilea partener comercial al Romaniei, dupa Turcia, intre statele din afara Uniunii Europene (UE), potrivit datelor transmise de Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB).

Camera bucuresteana a gazduit recent un seminar de prezentare a celei mai mari manifestari expozitionale multisectoriale de import din lume, China International Import Expo (CIIE), care va avea loc in perioada 5-10 noiembrie la Shanghai. Principalele obiective ale seminarului au vizat prezentarea pe larg a manifestarii expozitionale si a evenimentelor conexe, precum si promovarea oportunitatilor de participare pentru companiile romanesti interesate, in contextul in care editia din acest an a CIIE a fost inclusa in Programul de Promovare a Exportului (PPE) 2023.

 

Presedintele CCIB, Iuliu Stocklosa, a subliniat in cadrul evenimentului importanta acordata de Camera bucuresteana dezvoltarii relatiilor de cooperare si comercial-economice cu China, argumente in acest sens fiind cele unsprezece acorduri de cooperare semnate cu diverse camere de comert si alte institutii din aceasta tara, precum si faptul ca o perioada indelungata la Beijing a functionat o reprezentanta a CCIB. In contextul in care schimburile comerciale romano-chineze se caracterizeaza prin cea mai mare de balanta comerciala pe care o inregistreaza Romania la nivelul unei tari, Iuliu Stocklosa a incurajat firmele romanesti sa valorifice oportunitatile oferite de CIIE pentru a patrunde pe piata Chinei.

 

Potrivit Asociatiei China-Romania pentru Promovarea Comertului International si Economiei (AFPICE), prin planul de Stat al R.P.Chineze sunt alocate 192 miliarde de dolari pentru importul de produse alimentare si conexe din tarile Europei Centrale si de Est. Data fiind importanta acestui targ, in cea mai recenta sedinta a sa, Consiliul de Export al Romaniei a decis prelungirea perioadei in care firmele interesate pot depune dosarele pentru a participa la eveniment cu subventie de la bugetul de stat, respectiv, suportarea din bugetul PPE a cheltuielilor de inchiriere spatii si a serviciilor aferente, precum si a 50 % din costurile de transport si cazare pentru un reprezentant al fiecarei firme participante, precizeaza CCIB.

 

Editia din acest an a CIIE va fi organizata pe sase pavilioane tematice, si anume: alimente si agricultura, automobile si automotive; industrie inteligenta, informatii si tehnologii; bunuri de consum; echipamente medicale si sanatate; comert si servicii, firmele romanesti avand posibilitatea sa participe, sub pavilion national, in oricare dintre sectiunile mentionate.

 

Seminarul a fost precedat de o intalnire a ambasadorului Han Chunlin, consilierului economic si comercial al Ambasadei, Song Xianmao, si vicepresedintelui Centrului National de Congrese si Expozitii (Shanghai), Shi Huangjun, cu Mihai Ionescu, presedintele executiv al ANEIR, co-presedinte al Consiliului de Export al Romaniei, Iuliu Stocklosa, presedintele CCIB, Mihai Andritoiu, presedintele AFPICE. Au fiind abordate aspecte ale colaborarii comercial-economice intre cele doua tari si perspectivele acesteia, atat in contextul posibilei participari a Romaniei cu pavilion national la editia din acest an a CIIE Shanghai, cat si a relativ recentei preluarii a mandatului de Sef al misiunii diplomatice chineze de catre ambasadorul Han Chunlin, se mentioneaza in comunicat.

 

Potrivit datelor CCIB, China a fost a 19-a destinatie pentru marfurile exportate de tara noastra cu o pondere de 1,19%, iar la import a 6-a piata de provenienta a marfurilor intrate in tara noastra cu o pondere de 5,89%. In 2022, din volumul total al schimburilor comerciale romano-chineze de 9 miliarde de dolari, 1,2 miliarde reprezinta exporturile (-14,3%), iar 7,8 miliarde de dolari importurile (+6,3%).

 

Datele preliminare pentru trimestrul I a.c. indica un un volum al comertului bilateral de 1,9 miliarde de dolari (export 0,3 miliarde dolari, iar import 1,6 miliarde de dolari.

 

La 30 aprilie 2023, in Romania erau inregistrate 13.430 firme cu capital chinezesc (locul 5) cu un capital social subscris in valoare de 407 milioane dolari, care plaseaza R. P. Chineza pe locul 20 intre statele investitoare in tara noastra.

 

Evenimentul de la Bucuresti a fost organizat de Biroul International al Expozitiilor de Import din China, Ambasada Republicii Populare Chineze in Romania, Centrul National de Congrese si Expozitii (Shanghai), Consiliul de Export al Romaniei, Asociatia China-Romania pentru Promovarea Comertului International si Economiei (AFPICE), alaturi de Camera bucuresteana, in calitate de co-organizator, cu sustinerea Bank of China (Filiala Bucuresti - Europa Centrala si de Est).



Poti fi interesat si de