Chesnoiu: Statul va evalua derularea contractelor comerciale cu alimente

Chesnoiu: Statul va evalua derularea contractelor comerciale cu alimente


Statul va fi cel care va evalua modul in care se deruleaza contractele comerciale cu produse agroalimentare, odata cu intrarea in vigoare a legii care transpune Directiva UE 2019/633 privind practicile comerciale neloiale, iar reprezentantii retailerilor trebuie sa uite modalitatea prin care au facut comert pana acum, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Chesnoiu.

"Eu i-as incuraja pe reprezentantii retailerilor sa uite modalitatea prin care au facut comert pana acum si cu toata sinceritatea pe care o pot arata va spun ca veti primi flexibilitate si cred ca ati gasit-o cu totii atat timp cat veti arata flexibilitate, pentru ca incepand de la aparitia acestei legi, statul va fi cel care va evalua modul in care se deruleaza contractele comerciale cu produse agroalimentare. Nu cred ca este momentul sa aratam bine sau sa aruncam bine", a spus Chesnoiu, la o dezbatere privind transpunerea Directivei UE 2019/633 privind practicile comerciale neloiale si impactul noii legislatii in piata nationala de retail.

 

Seful MADR a transmis ca nu era nevoie de interventia statului daca producatorii ar fi fost respectati si nu ar fi aparut dezechilibre la negocierea contractelor.

 

"A fost o dezbatere foarte civilizata in care fiecare parte a venit cu argumente pro si contra, dar noi trebuie sa pornim intotdeauna de la realitate. Aceasta dezbatere nu ar fi existat daca nu ar fi fost probleme, daca producatorii ar fi fost respectati si dezechilibrele la negocierea contractelor nu ar fi aparut nu era nevoie de interventia statului, daca acele conditii impuse producatorului roman pentru a fi prezent la raft nu erau, uneori, arbitrare, subiective sau abuzive. Evident ca noi nu ar fi trebuit sa intervenim legislativ. Acesta este rolul statului si al autoritatii legiuitoare de a regla anumite dezechilibre care apar in anumite domenii de activitate atat de importate cum este cel al comertului cu produse agroalimentare", a adaugat oficialul MADR.

 

El a transmis retailerilor ca trebuie sa ofere producatorilor romani conditii similare cu cele pe care le ofera celorlalti furnizori din piata libera europeana. "Aici nu se pune problema ca dumneavoastra, angajati romani, in activitatea dumneavoastra economica, aici se discuta problema respectarii celor care va furnizeaza produse agroalimentare si oferirii celor mai bune conditii, cum faceti cu ceilalti furnizori din piata libera europeana. Nu se pune problema, asa cum spuneati de protejarea mediului, atat timp cat se prefera marfa adusa de la 2.d000 de km in dauna celei proaspete produse in Romania", le-a spus retailerilor ministrul Agriculturii.

 

Pe de alta parte, acesta a subliniat ca si producatorii trebuie sa indeplineasca anumite conditii impuse si sa se asocieze pentru a negocia conditii unitare in momentul in care vor ca produsele sa intre in marile lanturi de magazine.

 

"De partea cealalta si producatorii si noi trebuie sa stim ca marfa pe care o producem are anumite calitati, trebuie sa stim cum sa o facem sa indeplineasca aceste conditii impuse, sa ne asociem ca sa avem o putere de negociere mai mare, poate sa ne asociem ca sa nu mai fim vazuti ca producatori individuali si care fiecare isi negociaza particica lui de contract si de clauze contractuale benefice, iar conditiile atunci cand sunt loiale din punct de vedere comercial trebuie sa fie unitare. Si producatorul si comerciantul roman trebuie sa uite cum s-a facut comert pana acum. A fost nevoie de aparitia unei legislatii europene ca noi sa asezam comertul cu produse agroalimentare intr-o directie de progres", a adaugat Chesnoiu.

 

Ministrul considera ca Legea 178/2021 care transpune Directiva UE 2019/633 isi va produce efectele chiar daca nu va rezolva in totalitate problemele constatate.

 

"Eu cred ca asa cum arata acum legea votata in Camera Deputatilor isi va produce efectele, poate nu va rezolva 100% din problemele pe care noi le-am constatat dar cu certitudine mai mult de 50% dintre ele vor fi rezolvate, dar cu certitudine autoritatile statului, cu mecanisme viabile vor reusi sa intervina pe baza constatarilor din teren sa propuna, asa cum prevede actul normativ, noi initiative legislative care sa imbunatateasca cadrul normativ, altfel suntem ca in povestea cu drobul de sare. Ne grabim cu totii sa luam copilul - producatorul roman in brate - fara sa ne dam seama ca putem lua alte masuri ca drobul de sare sa nu ii pice in cap, astfel incat sa existe un echilibru de negociere in contractele comerciale. Acesta este dezideratul normal .(...) Este momentul in care MADR ca autoritate de monitorizare a aplicarii legii, Consiliul Concurentei ca autoritate de aplicare a legii, tipurile de practici neloiale stabilite prin actul normativ, sanctiunile impuse sa isi produca efectele in perioada urmatoare", a transmis Adrian Chesnoiu.

 

Ministrul si-a exprimat disponibilitatea de dialog, astfel incat pana la intrarea in vigoare a actului normativ (Legea 178/2021), respectiv data de 1 ianuarie 2023, trebuie sa fie puse la punct toate mecanismele necesare. "Daca nu va exista dialog va aparea automat calea coercitiei. Nu sunt adeptul masurilor coercitive, dar va spun cu toata responsabilitatea ca dialogul este acela care poate construi punti si solutii", a concluzionat seful MADR.



Poti fi interesat si de