Cerealele ajung mai mult la export decat in zootehnia locala

Cerealele ajung mai mult la export decat in zootehnia locala


Gheorghe Neata, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, afirma ca productia vegetala interna ar trebui utilizata in zootehnia romaneasca pentru a putea atinge performantele din tarile cu rezultate deosebite in domeniu.

cereale-neata1Gheorghe Neata, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, afirma ca productia vegetala interna ar trebui utilizata in zootehnia romaneasca pentru a putea atinge performantele din tarile cu rezultate deosebite in domeniu.


Romania ar trebui sa ajunga la un asemenea nivel, cum se intampla in Olanda si Danemarca, incat productia zootehnica sa aiba o pondere in agricultura de 72%, a declarat Gheorghe Neata in cadrul unei conferinte pe teme de agricutura.

Potrivit INS, in Romania, valoarea productiei agricole a fost anul trecut de 78,4 miliarde lei (18 miliarde euro), in cre?tere cu 24,5% comparativ cu 2012. Productia vegetal? a reprezentat 68,6% din total, de la 62,5% in 2012, in timp ce ponderea productiei animale s-a redus de la 36,7%, in 2012, la 30,4% (23,8 miliarde lei).

Gheorghe Neata spune ca in cazul Romaniei cel putin 62-64% din productia vegetala ar trebui sa mearga catre zootehnie, iar restul sa fie utilizat pentru consumul populatiei.
In ultima vreme, a devenit deja o practica ca Romania sa livreze pe piata externa cereale la preturi mici si sa importe, in schimb, carne la preturi mult mai mari, chiar din tari care isi hranesc animalele cu furaje autohtone.

In 2013, Romania a exportat 4,7 milioane de tone de grau, inclusiv din productii anterioare, in conditiile in care in 2013 productia totala s-a ridicat la 7,3 milioane de tone. De asemenea, la porumb, livrarile la extern au atins 3,2 milioane de tone dintr-o productie totala de 11,3 milioane de tone, iar la orz - 1,15 milioane de tone dintr-o productie totala de 1,5 milioane de tone.
Romania a importat insa 679.000 de tone de grau, 463.000 de tone de boabe si reziduuri din soia si 284.000 de porumb.

Oficialul MADR a mai precizat ca unul dintre sectoarele care au mers cel mai bine in ultima perioda, pe fondul sustinerii din partea statului, a fost cresterea ovinelor si a caprinelor, efectivele de animale majorandu-se de la 7 milioane de capete in 2007 la circa 13 milioane de capete, anul trecut, din care aproape un milion de capete au reprezentat caprine.

In ce priveste bovinele, sector in care efectivele de animale s-au redus in ultimii ani, secretarul de stat in MADR, Peter Tamas Nagy, a precizat ca ar trebui sa fim ingrijorati nu neaparat de micsorarea efectivelor, ci de perfomantele acestora.



Poti fi interesat si de