Cercetatorii testeaza capacitatea doradei de adaptare la conditiile din Marea Neagra

Cercetatorii testeaza capacitatea doradei de adaptare la conditiile din Marea Neagra


Dupa ce proiectul de adaptare a pastravului la apa sarata a avut succes, cercetatorii de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Marina “Grigore Antipa” din Constanta au adus dorada de la o crescatorie din Italia.

Pestii au trait la o salinitate de 35 la mie, caracteristica pentru bazinul Marii Mediterane, scrie radioconstanta.ro

 

Au fost transportati, transferati intr-un bazin cu o apa preparata, utilizand sare de mare pentru a mima exact salinitatea din crescatorie si tinuti in carantina timp de o saptamana. Au fost cateva sute de exemplare, puiet, in varsta de doua luni, cantarind intre 5 si 7 grame.

 

“Toate preocuparile noastre de acvacultura tintesc sa diversifice paleta de specii care pot fi crescute la litoralul nostru. Incercam sa sprijinim potentialii investitori. Am facut in trecut si testari pe alte specii. Pe pastrav, spre exemplu, si rezultatele au fost foarte incurajatoare. Am constatat ca aceasta specie poate fi crescuta in custi, in mare, in timpul sezonului rece. Si avand in vedere acest lucru, ne-a venit o idee de a suplimenta cu o alta specie, care ar putea fi crescuta in aceleasi custi pe timpul verii. Am facut niste mici investigatii si cercetari care ar fi cea mai pretabila specie. Ne-am gandit si la bibanul de mare. Poate il vom testa si pe acesta. Vom mai testa si alte specii in viitor, dar anul acesta ne-am oprit la dorada”, spune dr. Magda Nenciu, cercetator stiintific.

 

Potrivit specialistului, rata de mortalitate a fost zero, pe perioada carantinei.

 

“Nu, absolut nicio mortalitate nu s-a inregistrat. In perioada de carantina, pestii s-au adaptat treptat, au inceput sa manance. Este un indicator ca nivelul de stres a scazut si ideea experimentului este sa testam modul in care se comporta atunci cand transferam in apa Marii Negre direct, fara a face acest lucru gradual. De ce? Pentru ca, daca ne gandim ca un investitor achizitioneaza un lot de sute de mii de exemplare si le transporta pentru a le introduce in cusca, ca nu are nici timp, nici logistica necesara pentru a face acest transfer gradual”, a mai declarat dr. Magda Nenciu.

 

Pana acum, dorada se simte bine la o salinitate de 13-14, cat are Marea Neagra, dar testarea continua pana la salinitate de 10 pentru a vedea pana unde se pot amplasa custile la nord, in Marea Neagra.



Poti fi interesat si de