Cercetatorii sud-coreeni au dezvoltat un aliment hibrid care combina orez si celule de carne de vita
Vineri, 16 Februarie 2024
Vineri, 16 Februarie 2024
Noul tip de orez a fost cultivat in laborator de cercetatori de la Universitatea Yonsei din Seul si contine celule musculare si adipoase de vita.
Rezultatul are aspectul unui orez roz, despre care echipa care l-a creat crede ca ar putea oferi o alternativa mai ieftina si mai durabila din punct de vedere ecologic la carne, cu o amprenta de carbon mai mica.
"Imaginati-va ca obtinem toti nutrientii de care avem nevoie dintr-un orez proteic cultivat pe celule", a declarat Park So-hyeon, coautor al studiului.
"Orezul detine deja un nivel ridicat de nutrienti, insa adaugarea de celule provenite de la animale de ferma poate sa creasca si mai mult acel nivel", a adaugat el intr-un comunicat de presa publicat miercuri, ziua publicarii acestui studiu in revista Matter.
Boabele de orez au fost acoperite cu gelatina de peste pentru a ajuta celulele de vita sa se agate de ele, apoi au fost cultivate timp de 11 zile.
Potrivit echipei de cercetatori, in comparatie cu orezul obisnuit, produsul final continea cu 8% mai multe proteine si cu 7% mai multe grasimi, fiind in acelasi timp mai ferm si mai sfaramicios decat boabele naturale.
Noua versiune dezvoltata in laborator lasa o amprenta a carbonului mult mai mica decat carnea, intrucat nu necesita cresterea animalelor, o activitate care consuma "multe resurse si de apa si care elibereaza multe gaze cu efect de sera", a adaugat Park So-hyeon.
Pentru 100 de grame de proteine produse, s-a estimat ca orezul hibrid elibereaza mai putin de 6,27 kg de CO2, adica de opt ori mai putin decat productia de carne de vita, potrivit aceluiasi comunicat de presa.
Daca ar fi comercializat, acest orez hibrid ar fi o optiune mai ieftina pentru consumatorii din Coreea de Sud, cu un pret de vanzare estimat la circa 2,23 dolari per kilogram, in timp ce pretul carnii de vita este de aproximativ 15 dolari per kilogram.
Echipa sud-coreeana doreste sa amelioreze si mai mult noul tip de orez inainte de comercializarea acestuia, astfel incat celulele sa se poata dezvolta mai bine in boabe, sporindu-i valoarea nutritiva.
"Acum vad o lume intreaga de posibilitati pentru acest aliment hibrid. El ar putea intr-o zi sa ofere ajutor alimentar in caz de foamete, sa fie incorporat intr-o ratie militara sau chiar sa ii hraneasca pe astronauti", a concluzionat Park So-hyeon.
Sphera a inregistrat o crestere importanta si la nivelul EBITDA normalizat, care s-a majorat cu 3...
Potrivit sursei citate, in luna septembrie 2024, exporturile FOB au insumat 8,148 miliarde de eur...
Arad, Timisoara, Cluj, Oradea, Deva, Botosani, Bacau, Piatra Neamt sunt cateva din orasele in car...