Cercetatorii elvetieni au realizat haine din lana pe baza de resturi de carne

Cercetatorii elvetieni au realizat haine din lana pe baza de resturi de carne


Cercetatorii de la Scoala politehnica federala din Zrich (Elvetia) au realizat o lana pe baza de resturi de carne. Imbracamintea confectionata din acest tip de lana pe baza de gelatina este calduroasa si, in plus, biodegradabila, scrie 20minutes.ch.

lana0Cercetatorii de la Scoala politehnica federala din Zrich (Elvetia) au realizat o lana pe baza de resturi de carne. Imbracamintea confectionata din acest tip de lana pe baza de gelatina este calduroasa si, in plus, biodegradabila, scrie 20minutes.ch.

Materialul este alcatuit din fibre ultrafine, pe care cercetatorii au reusit sa le toarca. Fibrele sunt la suprafata netede si au o stralucire asemanatoare cu matasea. Au insa o calitate deosebita: izoleaza la fel de bine ca lana merinos.

Ideea de a produce materiale textile plecand de la gelatina nu este noua, ea aparand acum peste 100 de ani, arata Scoala politehnica federala din Zrich. Insa dupa al Doilea Razboi Mondial au fost preferate fibrele artificiale pe baza de petrol, care nu sunt biodegradabile si nu provin din surse regenerabile.

Gelatina are la baza colagen, principala componenta a pielii, a oaselor si a tendoanelor. In deseurile din abatoare exista o mare cantitate. Cercetatorul Philipp Stoessel a descoperit ca gelatina formeaza o masa cand este amestecata cu un solvent, ceea ce permite tragerea ei in fire fara dificultate.

El a dezvoltat apoi o metoda, in colaborare cu un laborator din Saint-Gall, avand ca rezultat fire fine cu diametrul de numai 25 de micrometri. (Prin comparatie, un fir de par uman este de doua ori mai gros.) Principalul dezavantaj al gelatinei este ca se dizolva in contact cu apa. Cercetatorul elvetian a trebuit prin urmare sa amelioreze etanseitatea firelor, aplicandu-le mai multe tratamente.

Procedeul este prezentat de Philipp Stoessel si profesorul Wendelin Stark in revista de specialitate Biomacromolecules, cei doi depunand un brevet acum doi ani. Ramane sa gaseasca un partener industrial si fonduri pentru a putea incepe productia de masa.



Poti fi interesat si de