Cercetatori romani, in echipa care lucreaza la realizarea vaccinului contra PPA

Cercetatori romani, in echipa care lucreaza la realizarea vaccinului contra PPA


Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anuntat ca intentioneaza sa trimita in Vietnam cativa cercetatori romani „foarte bine pregatiti? sa colaboreze la realizarea unui vaccin impotriva pestei porcine africane, in conditiile in care in aceasta tara a fost testat cu succes un astfel de vaccin.

„Ma preocupa foarte mult acest lucru, motiv pentru care am dat drumul la o scrisoare catre ministrul (Agriculturii n.r.) din Vietnam sa il rog sa intram cu cativa cercetatori din Romania, foarte bine pregatiti, sa mearga la grupa de cercetatori din Vietnam sa colaboreze si sa putem ajunge sa realizam (un vaccin n.r.). Sunt convins ca acest lucru va fi posibil, pentru ca pe data de 15 aprilie noi am incheiat un memorandum, atat ANSVSA cat si MADR, cu Ministerul Agriculturii din Vietnam si pe aceasta directie stiintifica de colaborare sa putem ajunge sa lucram impreuna pentru a ajunge cat mai repede in posesia acestui vaccin. Este extrem de important, daca vreti este tema zilei si a noptii. Lumea este ravasita de acest virus. Orice succes cat de mic ar trebui valorificat, amplificat si evident sa fie folosit intr-o perspectiva cat mai apropiata cu putinta?, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, intr-un briefing de presa.

 

El a fost intrebat daca Romania este interesata de testele efectuate de cercetatorii din Vietnam referitoare la un posibil vaccin impotriva pestei porcine africane.

 

Ministrul a subliniat ca isi doreste ca Romania sa intre intr-un astfel de dispozitiv de lucru, cu specialisti de la ANSVSA si ASAS.

 

„De altminteri, in aceasta sala am stat de vorba in trei randuri cu cel mai mare specialist pe care il are lumea in domeniu si i-am cerut si atunci sprijin, iar ieri cand a aparut aceasta informatie am valorificat-o azi dimineata cu colegii, spunandu-le ca este necesar sa intram imediat in dispozitivul acesta de lucru. Am vorbit si cu presedintele ANSVSA si cu cel de la ASAS, domnul Tabara, sa facem repede un colectiv pentru a vedea cand putem ajunge la o asemenea intelegere de colaborare, in asa fel incat sa ne aducem si noi aportul prin specificitate, prin ceea ce stim noi despre aceste nenorocit de virus care ne ravaseste tara. E o situatie grea, pentru care nici unul dintre noi nu trebuie sa aiba somn?, a adaugat seful MADR.

 

Intrebat cat ar plati pentru achizitionarea unui astfel de vaccin, Daea a raspuns: „Ar merita oricat sa dam, din nefericire nu este?.

 

„Se lucreaza la realizarea unui asemenea vaccin, cercetatorii de acolo sunt in laboratorul de cercetare si au ajuns la anumite rezultate pe care evident vrem si noi sa le cunoastem si in acelasi timp sa le valorifice intreaga lume. Va fi un succes extraordinar care va fi apreciat de toti crescatorii si de toti cei care sunt afectati astazi, pentru ca planeta intreaga este ravasita de un asemenea virus?, a mai spus ministrul Agriculturii.

 

Vietnam a anuntat, recent, ca a avut succes cu crearea unui vaccin impotriva pestei porcine africane, care afecteaza fermele din statul asiatic si a determinat sacrificarea a aproximativ 10% din efectivele sale de porcine, transmite Reuters.

 

Pesta porcina africana - care s-a extins catre Laos si Coreea de Nord, dupa ce a fost detectata in China in august 2018 - a fost pentru prima data descoperita in Vietnam in februarie si s-a extins spre fermele din 61 de provincii, din totalul de 63.

 

Peste 2,9 milioane de porci au fost sacrificati in Vietnam, din efectivele de porcine estimate la aproximativ 30 de milioane, a anuntat ministrul Agriculturii, Nguyen Xuan Cuong.

 

„Cred ca suntem pe drumul cel bun. Vom avea curand un vaccin?, a declarat Cuong pentru agentia de presa Vietnam News Agency (VNA).

 

Vaccinul, dezvoltat la Universitatea nationala de agricultura din Vietnam, a fost testat in laboratoarele institutiei si la trei ferme din nordul tarii, a anuntat postul de televiziune Vietnam Television (VTV).

 

Expertii in vaccinuri si in pesta porcina africana sunt sceptici privind progresele anuntate de Vietnam si sustin ca este nevoie de mai multe cercetari pentru a demonstra viabilitatea oricarui vaccin.

 

„Avem nevoie de diferite faze ale testarilor clinice, prima data o actiune experimentala cu o expunere controlata, apoi teste la ferme cu expunere naturala la virus, si trebuie sa fie testari pe scara mare?, sustine Dirk Pfeiffer, profesor de epidemiologie veterinara la City University in Hong Kong.

 

La testarile initiale din Vietnam, 31 din cei 33 de porci injectati cu vaccinul test sunt sanatosi dupa ce au primit doua doze in ultimele luni, a anuntat VTV.

 

Potrivit datelor Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), pesta porcina africana evolueaza, in Romania, in 140 de localitati din 20 de judete, cu un numar de 416 focare (dintre care un focar intr-o exploatatie de tip A), iar in alte 4 judete exista doar cazuri la mistreti.

 

Pana in prezent au fost eliminati 372.325 de porci afectati de boala, iar 1.660 de cazuri au fost la mistreti.

 

In total, in Romania, au fost stinse 1.246 de focare.Pana in data de 24 iulie 2019 au fost despagubiti 8.778 de proprietari, valoarea totala a platilor fiind de 252.287.710 de lei.



Poti fi interesat si de