Celula de criza la ANSVSA privind situatia navelor cu peste 130.000 de oi blocate in Canalul Suez

Celula de criza la ANSVSA privind situatia navelor cu peste 130.000 de oi blocate in Canalul Suez


La nivelul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor a fost constituita o celula de criza pentru a gestiona, conform atributiilor, situatia generata de blocarea temporara a Canalului Suez si a circulatiei navelor de transport pentru animale.

In acest sens, s-au dispus mai multe masuri, incepand cu oprirea, din data de 24 martie, a autorizarii navelor de transport pentru animale sa paraseasca Romania, daca acestea trebuie sa traverseze prin Canalul Suez.

 

De asemenea, au fost intreprinse demersuri pentru a se afla informatii despre localizarea a 11 nave incarcate in portul Constanta cu animale destinate exportului catre tari din Golful Persic, care se afla in drum spre Canalul Suez.

 

Au fost contactati reprezentantii transportatorilor care au dat asigurari ca la bordul navelor exista suficienta hrana si apa pentru urmatoarele zile si ca au identificat surse de suplimentare in cazul in care deblocarea canalului dureaza mai mult timp.

 

Totodata, acestia au informat ca niciuna dintre nave nu se afla angrenata in Canalul Suez, cinci dintre acestea se afla in Marea Egeea si restul in Marea Mediterana, aflate in asteptarea deblocarii canalului. Se analizeaza si optiunea debarcarii animalelor in alte porturi, aflate in apropiere, in cazul in care situatia o impune.

 

"Precizam ca, fiecare nava de transport pentru animale se incarca suplimentar cu 25% apa si furaje peste cantitatea estimata pentru durata calatoriei, in conformitate cu prevederile Regulamentului 1/2005/CE. Mentionam ca toate navele de transport pentru animale autorizate dispun de instalatii de desalinizare, asigurandu-se astfel apa potabila necesara", se arata in comunicat.

 

Pentru a preveni imbarcarea de noi transporturi de animale, care utilizeaza Canalul Suez ca ruta de transport, pana la deblocarea acestuia, au fost notificate Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene sa informeze, in regim de urgenta, operatorii economici care desfasoara activitati de export de animale catre tarile din zona Golfului Persic, ca acestea sunt temporar suspendate, pana la deblocarea zonei.

 

Exporturile de animale din Romania se desfasoara in continuare, transporturile de animale care utilizeaza alte rute nu sunt afectate, ANSVSA fiind in permanent contact cu reprezentantii transportatorilor si ai operatorilor economici pentru a fi la curent cu desfasurarea evenimentelor si a interveni unde este cazul.

 

Ever Given, o nava portcontainer lunga de 400 de metri, a esuat saptamana trecuta pe diagonal canalului Suez, din cauza vantului puternic insotit de o furtuna de nisip care a redus vizibilitatea, si a blocat ambele sensuri de navigatie. Potrivit revistei specializate Lloyd”s List, peste 200 de nave erau blocate vineri la ambele capete si in zona de asteptare situata in mijlocul canalului.

 Poti fi interesat si de