Cele mai mari 500 de afaceri de familie din lume angajeaza 24,5 milioane de persoane

Cele mai mari 500 de afaceri de familie din lume angajeaza 24,5 milioane de persoane


Cele mai mari 500 de întreprinderi familiale din lume genereaza împreuna venituri de 8,02 trilioane de dolari si angajeaza 24,5 milioane de persoane, în 47 de jurisdictii din întreaga lume, un nivel suficient de ridicat pentru putea fi considerate a treia cea mai mare economie mondiala ca venituri, dupa SUA si China, potrivit unui studiu EY.

Studiul este realizat o data la doi ani de EY si Universitatea din St. Gallen si este un clasament al celor mai mari 500 de afaceri de familie din lume, în functie de venituri.

 

"Longevitatea si stabilitatea continua sa fie un aspect fundamental pentru companiile listate în indexul din 2023. Un procent de 76% dintre acestea au o existenta de peste 50 de ani, iar aproape o treime (31%) au o vechime de peste un secol. În consiliile lor de administratie, aproape un sfert dintre pozitii (23%) sunt detinute de membri ai familiei si aproape jumatate dintre companiile analizate (45%) au ca directori generali membri ai familiei.", sustin autorii studiului.

 

Conform sursei citate, cele mai multe companii din index au sediul în Europa (46%), iar SUA este principala jurisdictie individuala (24%). Jumatate dintre companiile incluse în indexul 2023 opereaza în Europa, Orientul Mijlociu, India si Africa (EMEIA), în timp ce 34% dintre acestea opereaza în America, iar 16% în zona Asia-Pacific.

 

Contributia regiunii Asia-Pacific a crescut în mod constant, înca de la prima editie a indexului din 2015, ajungand de la 12%, la 16% în acest an. În ceea ce priveste sectoarele din care provin afacerile de familie indexate, cele mai multe sunt din sectorul produselor de larg consum (37%), în special datorita cotei lor dominante în America, urmate de companiile din domeniul productiei si al mobilitatii (29%), acest sector situandu-se pe primul loc în zona EMEIA si Asia-Pacific.

 

"Întreprinderile familiale de succes sunt recunoscute pentru faptul ca sunt agile, inovatoare si orientate spre un scop precis, cu toate acestea exista înca multe de recuperat în privinta paritatii de gen. La nivel global, doar aproximativ 6% dintre companiile indexate au ca director general o femeie, iar femeile detin doar 23% din totalul locurilor din consiliile de administratie", precizeaza cercetarea.

 

Totodata, America de Nord si Europa se remarca în index cu cele mai multe femei director general, dar si aici doar în proportie de aproximativ 7%. În ceea ce priveste distributia locurilor în consiliile de administratie între membrii familiei, Europa este pe primul loc, femeile ocupand 25% din pozitii în consiliile de administratie detinute de familii, peste media globala de 20%.

 

"Afacerile de familie continua sa dea dovada de o capacitate impresionanta de a se adapta rapid, de a se transforma si a inova continuu. În anticiparea unei potentiale încetiniri a cresterii economice globale pentru anul 2023, perspectiva pe termen lung a acestor companii si dorinta de a duce mai departe ceea ce au construit vor fi factori esentiali pentru mentinerea rezilientei si asigurarea unui plan de succesiune solid", a afirmat Raluca Popa, partener, asistenta fiscala si juridica, Strategic Growth Markets leader, EY Romania.

 

EY are peste 900 de angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale.Poti fi interesat si de