Cele 7 caracteristici ale fabricii de carne inteligente
Miercuri, 28 Decembrie 2022
Miercuri, 28 Decembrie 2022
Industria carnii se afla in plin proces de digitalizare. Toate abatoarele si unitatile de transare care produc carne, mezeluri, semifabricate sau alte produse din carne au un element in comun: in ziua de azi, fara digitalizare, administrarea proceselor si a retelelor de creare a valorii adaugate este de neinchipuit. In toate punctele de interes sunt utilizate instrumente digitale – de la inscrierea crotaliilor animalelor prin intermediul ERP, controlul calitatii si pana la livrarea produsului finit catre consumator.
In plus, digitalizarea in acest domeniu este deosebit de importanta cand vine vorba despre sustenabilitate, inovatii la nivel de produs si capacitate de reactie fata de concurenta. Cine are de gand sa construiasca o fabrica de carne „de la zero“ trebuie sa tina cont de un cumul complex de tehnologii, inovatii si dorinte ale consumatorilor.
1. Fundamentul il constituie Management Cockpit-ul bazat pe date
Poate fi controlat doar ceea ce poate fi masurat – aceasta este regula de baza de care trebuie tinut cont la reconstructia sau extinderea unei fabrici. De aceea, rolul central in Smart Meat Factory il ocupa Management Cockpit-ul cu sistemul ERP drept nucleu. Cu masuratorile, indicatorii si KPI corecti, exacti si actuali, factorii decizionali sunt in masura sa controleze performanta, sa identifice probleme si sa intervina in locul exact, pentru a optimiza fluxurile in continuare. Nu fara motiv, atrage atentia faptul ca fabricile de succes din domeniu nu sunt doar fabrici de carne, ci si fabrici de date.
2. Este facilitat un flux de date continuu, fara lacune
In fabrica de carne inteligenta, datele sunt transportate de la un punct de inscriere si de la o etapa de prelucrare la cealalta: de la intrarea materiilor prime pana la expedierea produselor finite. Tehnologiile utilizate asigura comunicarea eficienta dintre solutia software, echipamentele hardware si angajati. Datorita comunicarii neintrerupte dintre utilaj si sistemul ERP, in zilele noastre se obtine transparenta absoluta, prin intermediul proceselor. In afara de monitorizarea gradului de performanta este de asemenea posibila comparatia nominala-reala a datelor plan si reale.
3. IT-ul este pe primul loc inca din faza de planificare
Constructia unei Smart Meat Factory este in primul rand si un proiect IT, indiferent daca este vorba despre o reconstructie sau o extindere. Astfel, in stransa cooperare cu constructorul rezulta un concept care este in masura sa concretizeze o viziune. Implicarea timpurie a partenerului IT potrivit are o importanta strategica, deoarece decizia gresita la alegerea sistemului ERP are, de multe ori, efecte care cantaresc mai mult decat un utilaj gresit si, in cele din urma, un sistem ERP nu poate fi inlocuit atat de usor.
4. Spatiile fizice sunt organizate eficient, flexibil si in mod orientat spre viitor
Pentru fabricantii de produse din carne trebuie optimizat spatiul din jurul proceselor. In fabrica de carne inteligenta, pentru implementare „fizica“ trebuie tinut cont nu doar de procesele actuale. Este dificil, daca nu imposibil de a sti inca de pe acum ce veti produce in cinci sau zece ani si ce tehnologii veti utiliza. Din acest motiv, nu trebuie sa limitati flexibilitatea spatiilor, indeosebi in zonele Productie, Logistica, Picking si Depozit.
5. Automatizarea uneste fluxurile de marfa si datele
De indata ce sunt disponibile IT-ul potrivit si infrastructura spatiilor, fabrica de carne inteligenta poate exploata la maximum cele mai noi tehnologii in domeniul automatizarii si al roboticii. Actualmente, intralogistica ofera cel mai mare potential. Numeroase fabrici de carne au dezvoltat standarde de viitor in acest sens, ca de exemplu pentru instalatiile de ambalare automate, in picking-ul automatizat partial, la etichetarea automata si in depozitele cu roboti.
6. Drumul este pregatit pentru inovatiile viitoare
Fabrica de carne inteligenta este pregatita pentru implementarea tehnologiilor ulterioare, cum ar fi Inteligenta artificiala (AI) sau „sistemele HMI“, prin care utilizatorii isi coordoneaza utilajele in cel mai adevarat sens al cuvantului prin citirea gandurilor, precum si sisteme avansate de recunoastere a imaginilor, care pot detecta mai precis ca oricand contaminarile si neconformitatile pieselor de carne. Daca constructia unei fabrici este creata pentru a se adapta la solutiile viitoare, inovatiile rapide vor fi mult mai simple.
7. Fabrica nu este construita ca insula
Fabrica de carne inteligenta este construita ca parte dintr-un lant de creare a valorii adaugate, ce se intinde dincolo de limitele companiei. Prin proiectarea corespunzatoare, fabrica este creata in mod optim si flexibil, putand astfel reactiona rapid la preturile oscilante de pe piata si la tendintele consumatorilor, sau putandu-se adapta la deranjamente neprevazute in alte zone de productie din companie. Are loc un transfer constant de informatii cu alte divizii din companie, furnizori si clienti. Resursele sunt exploatate mereu la maximum, dar nu si capacitatea. Astfel se obtine un grad de incarcare mult peste medie si exploatarea optimizata a echipamentelor de productie, la costuri per bucata mai mici.
Planificarea timpurie ajuta la economisirea costurilor investitionale
Digitalizarea completa a unei fabrici de carne este posibila doar daca aceasta are sens din perspectiva antreprenoriala. Fie ca este vorba despre reconstructia sau modernizarea unei fabrici existente, acesti sapte factori de succes reprezinta un punct de pornire ideal. Poate fi mobilizat un potential enorm de reducere a costurilor atat pentru reconstructii, cat si pentru constructii extinse. Daca partenerul de digitalizare este selectat din timp, sunt posibile economii de peste 100.000 euro – prin simpla optimizare a interfetelor cu producatorii de utilaje si instalatii, precum si evaluarea transparenta a ofertelor furnizorilor de servicii implicati.
Sinteza si perspective
Indiferent ca vorbim de modernizare sau constructie de la zero: saltul tehnologic spre fabrica de carne digitalizata „inteligenta“ va fi complet atunci cand tehnologiile, inovatiile la nivel de produs si dorintele consumatorilor vor fi sincronizate la perfectiune. Cei sapte factori de succes mentionati in acest ghid reprezinta abordari orientative, pe baza carora industria 4.0 si digitalizarea sunt utilizate pentru a eficientiza si mai mult structurile si fluxurile functionale. Exista, desigur, si multe alte aspecte de luat in calcul – la clientii nostri apar permanent inovatii interesante, unice si futuriste.
In calitate de specialist IT in industria carnii, CSB-System SE este un partener experimentat si competent, capabil de implementarea acestor aspecte in proiecte de dezvoltare pentru fabrici de carne. Oferind software, hardware, servicii si business consulting dintr-o singura sursa, optimizam procesele de afaceri si asiguram avantaje competitive decisive. Prin solutiile noastre dedicate si standardele Best Practice pentru productia carnii, oferim clientilor nostri inca de pe acum cele mai bune solutii pentru orice provocare.
Articol publicat in editia cu numarul 86 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.
Date contact CSB-System Romania SRL
Tel.: +40-368-446235 / Fax: +40-368-446236 / office@csb-system.ro / www.csb.com
De la inceputul anilor 90’, fondatorul FIX PRO, Nesti Tarusha, s-a concentrat pe distributi...
Pentru a indeplini standardele de calitate ridicate, produsele inalt-calitative de la Feyel &...
Beneficii: 1. Montaj stabil: Sistemul de conectare etans cu fixari ascunse permite montarea rap...