Cel mai dur an pentru sectorul suine din Romania. Criza PPA loveste mai rau ca in Vietnam

Cel mai dur an pentru sectorul suine din Romania. Criza PPA loveste mai rau ca in Vietnam


Romania pare din ce in ce mai mult sortita esecului in gestionarea eficienta a epidemiei de pesta porcina africana (PPA), lucru care starneste deja ingrijorarea Comisiei Europene si a oficialilor de la nivelul Organizatiei Mondiale pentru Sanatatea Animalelor.

In tara noastra, cifrele privind sacrificarile fortate in urma aparitiei focarelor PPA in gospodarii sau in ferme comerciale sunt cele mai mari raportate pe ultimii 3 ani, iar interventia autoritatilor in sustinerea sectorului treneaza, ca de obicei, sub scuze populiste fara nicio acoperire.

 

Dezastru pentru fermieri

Primele 10 luni ale acestui an au adus un numar record de sacrificari fortate ale porcilor din ferme comerciale si gospodarii individuale, peste 600.000 de capete. 100.000 de mii de porci au fost sacrificati intr-o singura luna, intr-un sigur judet al tarii – august, judetul Olt. Cifra este infioratoare, daca este sa ne raportam la date oficiale transmise din alte colturi ale lumii.

 

Spre exemplu, intre ianuarie si octombrie 2021, Vietnam, tara care de asemenea se confrunta cu acest flagel, a trebuit sa sacrifice 100.000 capete suine din ferme, situatie care a fost catalogata drept una de criza de catre oficialii de la Hanoi. Diferentele sunt izbitoare, mai ales daca luam in calcul faptul ca Vietnam are o populatie de suine de peste 28 de milioane de capete, conform ultimelor date oficiale. Romania, in schimb, merge pe o panta descendenta de aproape un deceniu, cu un efect si mai accentuat pe ultimii patru ani.

 

De la inceputul crizei PPA in tara noastra si pana in prezent, peste 1,4 milioane de porci au fost sacrificati pentru a stopa raspandirea pestei in alte zone. Din nefericire, aceasta pare sa fie si singura masura de protectie adoptata de oficiali, interventiile in stoparea transportului animalelor vii dintr-un judet in altul sau identificarea actorilor activi pe piata neagra a carnii de porc fiind doar povesti frumos asternute pe documente oficiale si netranspuse vreodata in practica.

 

„S-a dat un ordin de ministru pentru inventarierea porcilor din gospodariile individuale. Ati vazut vreun raport oficial pe aceasta tema? Suntem in 2021, dar nu stim clar ce efective exista in tara, din cauza porcilor necrotaliati si a fermelor individuale care opereaza pe piata neagra” – Dana Tanase, director executiv Asociatia Romana a Carnii.

 

„Din estimarile noastre, sunt peste 20.000 de samsari care vand porci vii si carne de porc fara documente si asa s-a raspandit pesta porcina africana pe teritoriul Romaniei”, Mihai Ponea, vicepresedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

 

analiza ppa 2

 

Oaia neagra, cu soric, a Europei

Din punctul acesta, porcul de Romania este privit la nivel comunitar ca un fel de paria al industriei carnii, riscul de contaminare fiind considerat unul major atunci cand vine vorba de carnea de porc produsa in Romania.

 

Despre export insa, mai ales spre tari terte, nici nu mai putem vorbi. Asta pentru ca productia interna din ferme, de anul acesta, abia va asigura 20% din consumul din perioada Sarbatorilor. Si, pe cat de de greu e de gasit porcul de Romania, pe atat de scump se arata a fi, in comparatie cu cel importat din Germania, Spania, Olanda sau Danemarca.

 

Diferente de peste 25% in preturile carnii de porc de productie interna fata de cea de import fusesera sesizate inca din prima jumatate a acestui an, conform statisticilor Ministerului Agriculturi. Acum insa, diferenta de pret intre produse a crescut la peste 40%, ca urmarea a productiei reduse din fermele autohtone si a costurilor supluimentare adaugate pe cap de animal ingrasat.

 

„Situatia din fermele comerciale e sumbra. In ultimele doua luni au disparut multe ferme mari si, mai ales, ferme de reproductie. Datele din noiembrie arata cel mai scazut nivel al sacrificarilor si importuri masive. E cel mai greu moment din ultimii 20 de ani” - Ioan Ladosi, presedinte al Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania.

 

Lectie din Bulgaria

Vecinii de la sud de Dunare, bulgarii, sunt acum in masura sa ne dea lectii despre cum se gestioneaza o astfel de criza de biosecuritate. Daca in urma cu doi ani, tara pierduse aproape o treime din efectivele suine inregistrate in fermele comerciale, in acest moment situatia pare sa revina la normal.

 

Un raport recent al Departamentului de Agricultura al Statelor Unite arata ca productia de carne de porc din Bulgaria s-a redresat in cursul acestui an. Cea mai mare parte a fermelor de subzistenta a fost indentificata, productia a fost limitata la maxim 3 animale crescute in timpul unui an pentru consum propriu. Efectivele de suine sunt in crestere cu 20%, ca urmare a importurilor masive de animale vii pentru ferme comerciale si de reproductie.

 

Insa, elementul de baza in controlul pestei porcine la nivel national pare sa fi fost stoparea producatorilor individuali si reducerea dimensiunii pietei subterane de carne de porc. 60.000 de capete de porc in viu au fost importate de fermele comerciale din Bulgaria in 2020, ca urmare a increderii actorilor din sector in masurile restrictive si punitive aplicate de guvernul de la Sofia pentru producatorii individuali neinregistrati fiscal.

 

In 2022, productia de carne de porc din Bulgaria are sanse sa depaseasca cifrele raportate la nivelul anului 2018, premergator crizei PPA din aceasta tara. Inclusiv numarul fermelor de nivel mediu si mare a crescut in Bulgaria in ultimii 2 ani, cu o rata de expansiune de 15 pana la 23 procente, in functie de dimensiunea lor.

 

In 2020 si 2021, Bulgaria a importat aproape 70% din carnea de porc dedicata consumului intern. Procentul este de asteptat sa scada anul viitor, ca urmare a refacerii inventarului national de suine si a expansiunii fermelor comerciale de porci din aceasta tara. Mai mult, in primele 9 luni ale acestui an, Bulgaria nu a avut decat un singur focar PPA in ferme comerciale, soldat cu sacrificarea a 13.000 de animale.

 

ppa bulg

 

Perspectiva ingrijoratoare

Chiar daca in acest moment putem miza pe importurile de carne de porc din UE, chiar la un pret convenabil fata de cel din piata interna, situatia nu este deloc roza pentru producatorii romani.

 

O reducere a numarului de ferme comerciale si o productie diminuata cu aproximativ 40% in ultimii ani pun sub semnul intrebarii competivitatea sectorului si chiar existenta lui in forma actuala. Nu suntem singurii afectati de o criza a pestei porcine africane, dar parem singurii care nu stiu ce cale sa aleaga in gestionarea si stingerea acestei crize.

 

Germania, de acum al doilea mare producator de carne de porc din UE, a inregistrat 4 focare PPA in ferme de dimensiuni medii si mici. O eventuala explozie a numarului de cazuri poate surveni oricand, in contextul in care factorul uman pare sa fie agentul de transmisie a virusului de la populatia de mistreti catre ferme.

 

O astfel de situatie ar pune si mai multa presiune pe evolutia sectorului suine din Romania, cu mai multe volume de carne de porc directionate catre tara noastra, la preturi sub cele practicate pe piata interna. Scenariul nu este deloc deplasat, cata vreme cercetatori din Germania recunosc faptul ca aceasta criza PPA de pe teritoriul tarii lor se poate prelungi pana in 2026-2027.

 

Intre timp, pesta a facut pasi si pe continentul american, unde Haiti si Republica Dominicana se confrunta cu aceeasi situatie ca si cea din Romania. O eventuala raspandire a virusului catre zonele continentale din America de Sud sau America de Nord ar dezechilibra intreaga piata globala a carnii de porc. Un efect similar il poate avea si evolutia bolii in Asia, cu un risc major de a vedea pesta porcina africana devenind endemica in randul populatiei de suine din China.

 

Articol realizat de Marius Jianu, redactor-colaborator INDUSTRIA CARNII.RO.



Poti fi interesat si de