Cei mai tineri fermieri romani si-au expus proiectele la Bruxelles
Joi, 30 Ianuarie 2014
Joi, 30 Ianuarie 2014
Cei mai tineri fermieri din Romania s-au aflat in aceste zile, la Bruxelles, pentru a-si expune proiectele, in cadrul celei de-a doua editii a Congresului European al Tinerilor Agricultori, care a reunit peste 400 de fermieri din 20 de tari.
Cei zece tineri romani, cu varste cuprinse intre 24 si 35 de ani, s-au intalnit totodata cu comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, cu care au discutat despre proiectele pe care le au si de la care au primit si sfaturi pentru viitor.Corina Crusint, de 31 de ani, din Harghita, a preferat sa lase in urma viata din Cluj si sa revina acasa, alaturi de parinti, la tara. In prezent, ea coordoneaza o ferma de vaci si vitei, proiect accesat acum doi ani pe Masura 114 (Sprijinirea fermelor de semisubzistenta), si in acest an a achizitionat si ovine.
"Povestea mea este putin mai complicata. Animalele erau detinute de parintii mei. Eu m-am intors din Cluj Napoca acasa si mi-am dat seama ca in alt domeniu nu pot activa in zona respectiva, pentru ca e greu cu locurile de munca. Si atunci mi-am spus - de ce sa nu profit de varsta, de experienta pe care totusi o am, crescand intr-o familie care a tinut intotdeauna animale, si de ce sa nu profit si sa nu fac altceva', a povestit Corina, adaugand ca asa a ajuns sa preia ferma pe numele ei si ca in aceasta activitate au ajutat-o foarte mult specializarile pe domeniul agricol pe care le avea.
Ea a precizat ca pleaca foarte optimista de la Bruxelles, apreciind initiativa ca fiind una extraordinara, pentru ca tinerii fermieri din toata Uniunea Europeana au putut interactiona si face schimb de experienta. "Nu stim cum va fi in viitor, dar cu siguranta de hrana va fi nevoie, in orice zona sau continent locuim", a adaugat tanara fermiera.Ionel Ban a prezentat un proiect pe care il coordoneaza in judetul Giurgiu, privind modernizarea si dezvoltarea unei exploatatii apicole.
"Am incercat sa arat semnificatia pe care o au albinele la ora actuala, si anume polenizarea florilor, ceea ce duce, in zona de sud, la o productie cu cel putin 30 la suta a produselor agricole. Am vrut sa arat, prin modernizarea acestei ferme, ca se pot crea locuri de munca pentru personalul din zona de sud si din localitatile din apropiere si am vrut totodata sa arat /.../ ca se poate dezvolta un proces, un lant, in care pe langa producerea de produse apicole, putem realiza si desfacerea, etichetarea si vanzarea acestora catre lanturi de magazine. Si aici am luat legatura cu persoane care au agreat ideea si vor sa colaboram pe viitor pentru a exporta aceste produse ecologice in tari ca Grecia, Bulgaria, Germania. Si vrem ca prin aceasta oportunitate sa aratam ca si tinerii din Romania au initiativa si au idei foarte bune privind dezvoltarea agricola", a declarat Ionel Ban, care are o ferma in comuna Letca Noua, judetul Giurgiu.
El a spus ca a primit multe sfaturi bune de la comisarul Ciolos privind dezvoltarea pe viitor a fermelor si ca au fost dezbatute problemele cu care tinerii fermieri se confrunta in teritoriu.
Un alt tanar fermier roman, Cristian Bobe, doreste ca vinul pe care il produce sa devina vestit pe piata.
"Am ramas placut surprins de aceasta initiativa, este pentru prima oara cand vad ca Uniunea Europeana chiar acorda atentie tinerilor fermieri. Si sper sa aratam ca putem si ca se poate face agricultura de performanta cu bani europeni /.../Am o plantat o cultura de vita de vie de 102 de hectare, este anul doi acum deja, prin programul de conversie, in comuna Pestera, judetul Constanta. Ne-am zbatut cu credite, sa putem face rost de bani si incercam sa facem rost si de mai multe utilaje, usor, usor sa ne extindem, sa facem si o crama si sa incercam sa iesim pe piata cu un vin bun de calitate si, sa vedem, poate aparem pe harta!", a aratat Cristian Bobe.
Europarlamentarul PDL Marian Jean Marinescu, care a sustinut participarea tinerilor fermieri la Bruxelles, a subliniat ca acestia fac parte din regiuni diverse ale tarii, intre care Harghita, Arad, Brasov, Constanta, Suceava, Dolj, Ialomita si chiar Bucuresti.
"Aceasta deplasare mi-a readus speranta ca in agricultura romaneasca sunt oameni care pot sa faca ceva foarte serios si vor sa faca ceva, pentru ca in acest domeniu nu stam extraordinar de bine. Oamenii acestia chiar lucreaza in diverse domenii. Si in problemele puse de exemplu in discutiile cu comisarul Ciolos, singura concluzie pe care o puteai trage este ca ei vor sa-si dezvolte afacerea. Nu a intrebat nimeni cati bani pe hectar, cat e subventia. Au intrebat doar de dezvoltare, cum pot sa-si valorifice produsele, cum sa ajunga sa faca niste produse care sa fie competitive pe piata. A fost un grup foarte frumos. Acesti tineri au curaj, si-au luat viata in propriile maini si incearca sa faca ceva in agricultura. Voi tine legatura cu ei, si la anul ne pregatim mai bine, poate luam si un premiu", a subliniat eurodeputatul Marian Jean Marinescu.
Cea de-a doua editie a Congresului European al Tinerilor Agricultori a fost organizata de grupul PPE din Parlamentul European.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...