Cea mai mare ferma de Limousine din Estul Europei, la Timisoara
Joi, 21 Mai 2015
Joi, 21 Mai 2015
Un om de afaceri italian ce activeaza cu succes in domeniul prelucrarii grasimilor vegetale, pasionat de agricultura si zootehnie, este convins ca in Romania se poate face performanta la cel mai inalt nivel.
Investitia care la ora actual depaseste 30 de milioane de euro, a oferit zonei Dudestii- Vechi Valcani Teremia, localitati aflate in judetul Timis, atat un numar important de locuri de munca, dar mai ales un potential de dezvoltare din punct de vedere economic.
Directorul general, dl. Valmori Gabriele, ne relateaza ca SC Emiliana West Rom a fost infiintata in anul 2000 si administreaza in prezent aproximativ 12 mii de hectare teren agricol, din care circa 10 mii ha sunt in proprietatea firmei. Firma mai detine si o baza de stocare moderna, cu o capacitate de 80 de mii tone cereale, din care 40 mii de tone in celule verticale. Aceasta baza de stocare dispune de o baza performanta de selectare, uscare si tratare a semintelor, computerizata si complet automatizata. Pentru a reusi sa atinga performante notabile, compania a investit in primul rand in instalatii de irigat model 8120 realizate in Romania sub licenta Valmont. Astfel, are in prezent la dispozitie 26 de module de instaltii de irigare universale.
Bijuteria companiei Emiliana West Rom este ferma de bovine de la Teremia Mica, populata cu animale din cea mai buna linie genetica a rasei Limousine si coordonata, caz rar intalnit, de catre o femeie pasionata de sectorul zootehnic, doamna Sorina Georgeta Ighisan. Efectivul total de animale detinut in aceasta ferma este de aproape 1.200 capete, dintre care: 12 tauri de reproductie genetica, 700 vaci, 200 juninci si 300 tineret bovin. Toate aceste animale au fost atent selectionate, au origine cunoscuta, sunt produse in Romania si inscrise in arborele genealogic al rasei. Datorita calitatii carnii si a rentabilitatii, rasa Limousine se afla, la ora actuala, pe locul 1 in Anglia si este foarte bine apreciata in alte tari, cum ar fi: Franta locul 2, Canada locul 2, Italia si S.U.A. locul 3.
Carnea de vita Limousine este tot mai cautata pe piata europeana, iar in contextul actual in care suprafata de pasunat din Vestul Europei este deja insuficienta, crescatorii de vaci din rasa Limousine se arata tot mai interesati de tarile din Estul Europei, care beneficiaza de pasuni din abundenta. Nucleul de animale de reproductie, cu o linie genetica foarte buna, detinut la Teremia, reprezinta in aceste conditii un patrimoniu valoros nu numai pentru investitor, ci si pentru statul roman, in masura in care si legislatia va acorda cat mai curand importanta cuvenita raselor de vaci de carne este de parere Sebastiano Stoppa, directorul comercial al companiei Emiliana West Rom.
Limousine este o rasa de vaci de carne, foarte raspandita in tarile dezvoltate, atat datorita calitatii superioare a carnii, cat si a rentabilitatii. Gratie osaturii fine, a masei musculare mari si a procentului redus de seu, randamentul la taiere este de 60-65%. Aceasta rasa se aclimatizeaza foarte usor, avand o mare rezistenta la temperaturi scazute, este foarte buna pentru pasunat, fiind in acelasi timp si nepretentioasa la furajare.
Un fermier care doreste sa-si populeze ferma cu rasa Limousine din linii genetice certificate, are certitudinea ca doar in Franta gaseste rasa pura. Posibilitatea de a-si asigura hrana animalelor din cultivarea terenurilor agricole disponibile in Romania si transformarea acestor avantaje intr-un business profitabil, a atras italienii sa investeasca in zona de Vest a tarii noastre. In plus, Romania se afla la jumatatea drumului dintre Franta si Rusia, iar un centru logistic performant care sa asigure pe viitor alte piete importante din zona deschide noi perspective. Asa se face ca un business, unic in Estul Europei, creste si se dezvolta pe pamant, iar locatia ofera avantajul transportului animalelor pe distante rezonabile. Practic, acestea sunt mai putin stresate in cazul unei livrari, fie catre Rusia, fie catre orice alta tara balcanica.
Este un punct de plecare interesant, acum putem spune ca exista rasa pur Limousine si in Romania. Avem ferma in sectorul vegetal si este un plus pentru compania noastra, ca nu hranim animalele cu oricare mancare, ci cu mancare sigura, produsa aici de catre noi. Cultivam 4.500 ha de grau, 800 ha de rapita si 2.200 ha de soia, 1.500 ha floarea soarelui, 300-400 ha de porumb, 300 ha sfecla, 130 ha lucerna, cam tot ce folosim in mod normal pentru necesarul fermei. Controlam zilnic fiecare animal, avem o firma care se ocupa numai de partea de nutritie, veterinari specializati din Ungaria si Italia supravegheaza natalitatea, animalele nu sunt stresate, nu stau inchise, ceea ce este foarte important pentru dezvoltarea acestor rase. Fata de alte ferme, unde se pune accentul pe cantitate, noi incercam sa punem accentul pe calitate. In plus, tot ce castigam, profitul este reinvestit, dezvoltam in continuu, aproximativ un milion de euro pe an platim pentru utilaje performante. Presupun ca firme cu suprafete atat de mari de teren agricol in proprietate, mai ales cu irigatie, nu sunt asa multe in Romania mai spune Sebastiano Stoppa.
In prezent Emiliana West Rom exporta animale vii doar in Italia, catre fermierii locali, iar acolo bovinele de carne sunt ingrasate pana la greutatea optima pentru abatorizare. Cererea este destul de mare, Limousine fiind o rasa specializata pentru productia de carne. Originara din Franta, vaca ajunge la o greutate cuprinsa intre 650-950 de kilograme in cazul femelelor si 1.100-1.350 kilograme taurii. Bucatarii restaurantelor de lux italiene considera carnea Limousine speciala, avand calitati organoleptice renumite la nivel mondial, este dietetica, nu are surplus de grasime, doar 10 la suta in comparatie cu 15-30 la suta la alte rase bovine. Este o rasa ce se caracterizeaza prin rezistenta, comportament docil, renumita pentru fecunditate si pentru fatarile usoare, varsta primei fatari fiind de 2,5 ani. In conditii normale de ingrasare realizeaza spor mediu zilnic de 1.300 grame, iar randamentul de taiere este la tineretul ingrasat intre 64-65%, cu peste 80% carne in carcasa.
Pentru mine trasabilitate inseamna calitate. Cand mananc ceva vreau sa stiu cine l-a facut, de unde vine produsul pe care-l cumpar, cu ce s-a hranit animalul... degeaba aleg o carne de vita daca este plina cu de toate si in cativa ani trebuie sa imi cumpar medicamente. Cand exista un sistem de trasabilitate foarte riguros, ca sa stiu foarte clar ce am in farfurie, vorbim de standarde de calitate. Romania ar trebui promovata ca o tara unde se poate obtine un animal sanatos cu hrana sanatoasa mai completeaza Sebastiano Stoppa, director comercial al companiei Emiliana West Rom.
Material preluat din editia cu numarul 40 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...