Cea mai mare crestere in UE la exportul de carne de porc

Cea mai mare crestere in UE la exportul de carne de porc


Carnea de porc a raportat cea mai mare crestere a valorii exporturilor de produse agroalimentare din UE, potrivit datelor furnizate de Comisia Europeana.

crestere ue 1Carnea de porc a raportat cea mai mare crestere a valorii exporturilor de produse agroalimentare din UE, potrivit datelor furnizate de Comisia Europeana.
Astfel, exporturile de carne proaspata, refrigerata si congelata din blocul comunitar au crescut cu 68% in aprilie 2016, comparativ cu aprilie 2015. Balanta comerciala lunara a tuturor produselor agroalimentare din UE in aprilie 2016 a fost de 1,5 miliarde de euro, comparativ cu 1 miliard de euro, in aprilie 2015. Exporturile de produse agroalimentare din UE in a patra luna a acestui an au scazut usor, ajungand la 11 miliarde de euro, cu 200 de milioane de euro mai putin decat in aprilie 2015, dar cu 900 de milioane de euro mai mult decat in aprilie 2013 si 2014.

Cea mai mare crestere lunara a valorilor exporturilor a fost inregistrata de SUA (+ 119 milioane de euro) si de China (+86 milioane de euro) in aprilie 2016, comparativ cu aceeasi luna a anului trecut. Cele mai semnificative scaderi au fost raportate de exporturile catre Hong Kong, cateva tari din Orientul Mijlociu si cateva tari nord-africane (Algeria si Libia), dar si cele catre Turcia.

Si importurile de produse agroalimentare in UE au raportat o scadere, de la 10,2 miliarde de euro cat au inregistrat in aprilie 2015 la 9,4 miliarde de euro in aprilie 2014.

In perioada mai 2015 aprilie 2016, exporturile de produse agroalimentare din UE s-au ridicat la valoarea de 129 miliarde de euro, in crestere cu 2,8% comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior. Cele mai mari cresteri au fost inregistrate de SUA (+2,5 miliarde de euro, in crestere cu 14%) si China (+2,4 miliarde de euro, in crestere cu 29%). Exporturile de produse agroalimentare catre Rusia au continuat pe trendul descendent, de la 7,3 miliarde de euro (mai 2014 martie 2015) la 5,5 miliarde de euro (aprilie 2015 martie 2016), adica o scadere de 25%.

crestere ue 3

Carnea de porc reprezinta 5% din valoarea totala a comertului cu produse agroalimentare din UE. Este, totodata, unul dintre produsele grav afectate de embargoul rus. Inainte de aceasta restrictie, Rusia era principala destinatie pentru exporturile de carne de porc din UE, cu o patrime din totalul exporturilor de carne de porc din UE catre tari terte. De doi ani, insa, Rusia nu a mai primit niciun transport de carne de porc din spatiul intracomunitar. Cu toate acestea, exporturile de carne de porc din UE au crescut considerabil pe plan global. In ultimii doi ani, carnea de porc care era trimisa in Rusia, inainte de instituirea embargoului, a fost redirectionata catre tarile asiatice, in special China, Filipine si Hong Kong, piete de desfacerea aflate in crestere inca de dinainte de 2014.

Balanta comerciala a carnii de porc din UE este, in general, pozitiva, cu exporturi anuale de aproape 6 miliarde de euro in ultimii ani. Principalul client din afara spatiului comunitar este acum China, urmat de Japonia, Hong Kong, Filipine si Coreea de Sud. Cererea pentru carnea de porc la nivel global este in continua crestere, iar UE a putut beneficia de pe urma acesteia.



Poti fi interesat si de