Caz atipic de Encefalopatie Spongiforma Bovina(ESB), depistat in Romania
Miercuri, 02 Iulie 2014
Miercuri, 02 Iulie 2014
In contextul unei sacrificari care a avut loc in data de 30.04.2014, intr-un abator autorizat, o proba recoltata de la o bovina a prezentat rezultat pozitiv la testarea efectuata pentru supravegherea Encefalopatiei Spongiforme Bovine (ESB), in data de 1.05.2014, se arata intr-o informare de presa, transmisa de ANSVSA, pe adresa redactiei noastre.
Conform procedurii, proba a fost trimisa in vederea confirmarii diagnosticului catre Laboratorul National de Referinta pentru Encefalopatii Spongiforme Transmisibile (EST) din cadrul IDSA, care a diagnosticat ESB, in data de 15.05.2014.
Proba a fost trimisa pentru identificarea tulpinii de ESB la Laboratorul Comunitar de Referinta Weybridge din Marea Britanie, acesta stabilind, in urma analizelor, ca acest caz reprezinta o forma atipica de ESB, care apare in mod natural si spontan la bovine.
In Romania nu a fost inregistrat nici un caz de forma clasica sau atipica de ESB, din anul 1995 pana in prezent.
Acest caz de forma atipica de ESB este un caz izolat.
In Romania, testarea bovinelor pentru supravegherea ESB a inceput inca din anul 1995, prin realizarea unui numar de 2.905 teste histopatologice, iar incepand cu anul 2002 a fost demarata testarea rapida, in masa, a efectivelor de rumegatoare eligibile pentru diagnosticarea acestei boli.
Astfel, in perioada 2002 - 2013, au fost examinate pentru supravegherea ESB un numar de 868.246 probe, prelevate de la bovine din grupele tinta supuse testarii.
Toate bovinele susceptibile la ESB sunt testate, astfel:
1. bovine sanatoase clinic sacrificate pentru consum uman in varsta de > 30 luni
2. bovine cu semne clinice la inspeclia antemortem in varsta de > 24 luni
3. bovine sacrificate de urgenta in virsta de > 24 luni
4. bovine moarte in varsta de > 24 luni
5. bovine suspecte de ESB, indiferent de varsta
6. bovine ucise in cadrul masurilor de eradicare a ESB
Mentionam ca Romania implementeaza, incepand cu anul 2007, programe de supraveghere, control si eradicare a EST, cofinantate de Comisia Europeana.
Aceste programe se elaboreaza pe baza antecedentelor epidemiologice si a analizei de risc, prin care se monitorizeaza si controleaza situatia epidemiologica a Romaniei sub raportul EST, inclusiv ESB.
Implementarea acestor programe este verificata anual de catre Comisia Europeana, prin misiuni de evaluare sau de audit financiar a programului de supraveghere a EST.
In cazul mentionat, au fost intreprinse toate masurile legale cu privire la camea si subprodusele rezultate de la bovina pozitiva, de la bovina sacrificata inainte, precum si de la 2 bovine sacrificate dupa aceasta pe linia de taiere, acestea fiind dirijate catre o unitate de neutralizare autorizata sanitar veterinar in vederea distrugerii.
Sanatatea publica nu este si nu a fost pusa in pericol in niciun moment, intrucat carcasele de bovina din grupele susceptibile se comercializeaza numai dupa primirea rezultatelor de laborator pentru ESB.
De asemenea, au fost instituite masuri de restrictie privind circulatia animalelor conform Reg. CE nr.999/2001.
Mai multe institutii ale statului desfasoara o ancheta in acest caz.
La finalizarea tuturor investigatiilor, vor fi ucise si distruse toate animalele care au coabitat cu animalul pozitiv si descendentii acesteia (cohorta animalului pozitiv).
ANSVSA a notificat Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor si Comisia Europeana despre depistarea acestui caz atipic de ESB, care urmeaza a fi analizat in cadrul forurilor stiintifice ale acestor organizatii.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...