Cat castiga angajatii din agricultura si industria alimentara, domenii care ar putea ramane fara facilitati fiscale

Cat castiga angajatii din agricultura si industria alimentara, domenii care ar putea ramane fara facilitati fiscale


Agricultura, constructiile, industria alimentara si IT-ul au scos pe piata de inceputul anului peste 80.000 de joburi noi, adica aproximativ 35% din numarul total de joburi disponibile pe eJobs.ro, sustin reprezentantii platformei de recrutare online.

Acesta domenii ar putea pierde din toamna facilitatile fiscale pe care le aveau pentru remunerarea angajatilor, precum scutirea de la plata impozitului pe venit, reducerea CAS ori exceptarea de la plata contributiilor pentru sanatate, se arata in comunicatul eJobs.

 

"Vorbim despre patru mari angajatori ai economiei, dar si despre domenii care se lupta fie cu deficit de candidati, fie cu o rata mare a fluctuatiei de personal, fie cum ambele. De la inceputul anului si pana acum, aceste sectoare au scos in piata peste 80.000 de joburi noi, adica aproximativ 35% din numarul total de joburi disponibile pe eJobs.ro in acest interval de timp", a spus Bogdan Badea, CEO eJobs.ro.

 

Cel mai mult castiga angajatii din IT, care inregistreaza o medie salariala neta, la nivel national, de 6.300 de lei pe luna, potrivit datelor Salario.ro, comparatorul salarial dezvoltat de eJobs Romania. Asta in conditiile in care asteptarile pe care le au candidatii din acest domeniu ajung o medie neta de 9.000 de lei pe luna, conform aceleiasi surse. Un software developer, spre exemplu, intra intr-o medie neta, la nivel national, de 7.500 de lei, un programator full stack - 7.100 de lei, iar un programator Java 6.000 de lei. Cel mai bine platiti sunt arhitectii IT, care vin cu o medie salariala de 15.000 de lei pe luna, in timp ce un QA tester poate castiga un salariu de aproximativ 4.500 de lei, iar un web developer 5.500.

 

Potrivit sursei citate, constructiile sunt urmatorul domeniu in ordinea celor mai mari salarii oferite, cu o medie nationala neta de 5.000 de lei pe luna. Pozitiile cel mai des scoase in piata de angajatori sunt cele de inginer proiectat (5.000 de lei), inginer constructor (5.500 de lei), inginer civil (6.000 de lei) sau inginer de instalatii (5.600 de lei). In ceea ce-i priveste pe muncitorii calificati din constructii, salariile arata astfel: un munc itor in constructii incaseaza, in medie, 4.500 de lei pe luna, un electrician 4.000 de lei, un instalator 4.000 de lei. Media salariala pentru muncitorii necalificati este de 3.400 de lei.

 

"IT-ul si constructiile sunt, totodata, doua domenii care au concurenta reala si din afara tarii, angajatorii din strainatate fiind foarte interesati de candidatii cu experienta in aceste zone. Daca pe partea de IT vedem multi specialisti care lucreaza, simultan, pe proiecte locale si proiecte internationale, angajatorii locali si cei externi putand, astfel, sa imparta aceeasi resursa, cand vine vorba despre constructii, angajarea nu se poate face fara relocare si, din acest punct de vedere, Romania este puternic amenintata de ofertele pe care candidatii le primesc din afara. Pe de alta parte, in ultimii ani am vazut si un numar mare de muncitori straini care vin sa lucreze in Romania in acest domeniu si nu numai. Majoritatea vin din Asia", a explicat Bogdan Badea.

 

Importul de personal a devenit o solutie la care au inceput sa apeleze si recrutorii din agricultura si industria alimentara, care, de asemenea, se vor lovi, din toamna, de eliminarea facilitatilor fiscale, masura care ar putea duce la scaderea salariilor la nivelul acestor piete.

 

In acest moment, media neta salariala din agricultura este de 4.200 de lei. Un inginer agronom castiga, in medie, 4.300 de lei pe luna, un specialist in achizitii 5.000 de lei, un chimist 3.500 de lei, un inginer zootehnist 4.000 de lei, iar un inginer silvicultor 6.000 de lei. Un mecanic de utilaj agricol incaseaza un salariu mediu de 4.000 de lei.

 

Desi cel mai mare angajator din cei patru mentionati, industria alimentara este si sectorul cu cele mai mici salarii. Media la nivel de piata este de 3.500 de lei, potrivit datelor Salario. Un inginer in alimentatie are un salariu mediu net de aproape 4.000 de lei pe luna, un inspector de securitate 3.500 de lei, un inginer de calitate 4.000 de lei, un bucatar 3.500 de lei, iar un brutar / patiser / cofetar 3.000 de lei pe luna.

 

In acest moment, pe eJobs.ro sunt disponibile aproape 30.000 de locuri de munca in Romania si strainatate. Datele privind castigurile au fost extrase din Salario, unde, pana in present, peste 600.000 de specialisti si-au introdus veniturile. Comparatorul de salarii ofera informatii pentru peste 800 de pozitii diferite, din 62 de domenii de activitate, atat de la privat, cat si de la stat.

 

Lansata in 1999, eJobs este prima platforma de recrutare din Romania si liderul pietei locale de profil. Incepand cu anul 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internationala de media localizata in Zurich, Elvetia. Cu 5 milioane de CV-uri, peste 2 milioane de vizitatori unici pe luna si mai mult de 300.000 de companii care au beneficiat de serviciile lor, eJobs este cea mai mare platforma de recrutare la nivel local.



Poti fi interesat si de