Carnea de pui si de vita nu se vor ieftini prea curand

Carnea de pui si de vita nu se vor ieftini prea curand


Producerea carnii de care lumea are nevoie nu a fost niciodata atat de scumpa, in conditiile in care fermierii din intreaga lume se lupta cu preturi record la nutreturi si cresterea facturilor la electricitate, transmite Bloomberg.

Cresterea costurilor cu nutretul si energia, in urma razboiului din Ucraina, a agravat problemele pentru fermierii din intreaga lume care se luptau deja cu secetele care reduc suprafetele de teren destinate pasunatului sau cu focarele de gripa aviara din America de Nord si pana in Europa care au impus sacrificare a milioane de pasari.

 

Loviti din toate partile, multi fermieri decid sa isi vanda efectivele sau sa creasca mai putine animale, ceea ce inseamna ca productia de carne va fi plafonata pe termen lung. Numarul de vaci sacrificate in SUA a atins cel mai ridicat nivel din istorie, iar asta inseamna mai putini vitei si efective de bovine mai mici. In consecinta, pretul carnii, care este deja la un nivel record, nu se va reduce prea curand, ceea ce va afecta bugetele gospodariilor. Pretul global al carnii, calculat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), a crescut cu 10% de la inceputul anului atingand un nivel record in luna aprilie. De asemenea, in SUA, preturile la sunca, carnea de pui si de vita nu au fost niciodata atat de mari.

 

Potrivit prognozelor realizate de guvernul american, productia mondiala de carne de pui, porc si vita va inregistra un avans de doar 1,4% in 2022, comparativ cu o crestere de 5,4% anul trecut.

 

'O mare parte din presiunile cu care ne confruntam nu sunt noi sau neobisnuite. Problema o reprezinta combinatia de presiuni individuale', a subliniaza analistul Rabobank, Justin Sherrard.

 

Invazia ruseasca a incetinit exporturile de cereale ale Ucrainei, ceea ce a limitat livrarile de grau catre marii producatori de carne de porc, precum Spania si China. Costurile cu nutreturile reprezinta o mare parte din costurile necesare pentru cresterea animalelor, si chiar si in tarile care isi produc singure nutretul de care au nevoie, preturile au atins valori record. De exemplu, la bursa de la Chicago, cotatiile futures la porumb au crescut cu 31% in acest an, in timp ce la bura de la Paris cotatiile futures la porumb au crescut cu 55%.

 

Conflictul din Ucraina 'a amplificat o gama intreaga de probleme cu care ne confruntam deja', sustine Rupert Claxton, director la firma de consultanta Gira. 'Asta a majorat nivelul de stres de la sapte pana la zece', a adaugat Rupert Claxton.

 

Potrivit estimarilor oficiale, productia de carne de porc din Uniunea Europeana, cel mai mare exportator mondial, va scadea cu 3% in acest an, prima scadere inregistrata dupa 2019. Cresterea preturilor nu acopera costurile, ceea ce ar putea sa determine fermierii sa sacrifice animalele mai devreme decat de obicei.

 

Anul trecut, efectivele de porci din Germania au coborat la cel mai redus nivel de dupa 1996, iar analistul AMI, Tim Koch se asteapta ca declinul sa continue si in acest an. Focarele de pesta porcina africana au adus cu ele restrictii la exportul de carne de porc din Germania si la scaderea preturilor. In plus, odata cu cresterea costurilor nu nutretul si energia, Tim Koch estimeaza ca crescatorii de porci vor avea nevoie de preturi cuprinse intre 2 si 2,40 euro pentru un kilogram de carne pentru a fi profitabili, in crestere fata de un pret cuprins intre 1,60 si 1,70 de euro pe kilogram in perioade normale. In prezent preturile sunt sub 2 euro pe kilogram.

 

'Aproape toata lumea, de la producatori si pana la facilitatile de sacrificare actioneaza cu prudenta, cumparand mai putini porci si incercand sa nu investeasca prea multi bani acum', spune Tim Koch.

 

Evolutiile meteo nefavorabile creeaza o noua problema. In Canada, seceta a afectat pasunile si culturile agricole in ultimul an, astfel ca fermierii si crescatorii de animale au recurs la stocurile de nutret si rezervele de numerar, sustine Reg Schellenberg, presedintele Asociatiei crescatorilor de vite din Canada. 'Exista putin nutret care poate fi cumparat si, atunci cand il gasesti, este extraordinar de scump', spune Reg Schellenberg.

 

Toate aceste scumpiri se vor resimti si la rafturile supermarketurilor.

 

'Producatorii nu pot suporta toate costurile. Este foarte probabil ca vom vedea cum consumatorii vor plati mai mult, cel putin in viitorul apropiat', spune Upali Galketi Aratchilage, de la Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).



Poti fi interesat si de