Carnea de porc pe primul loc in topul importurilor de produse agroalimentare
Luni, 19 Ianuarie 2015
Luni, 19 Ianuarie 2015
Carnea de porc a ocupat primul loc in topul importurilor de produse agroalimentare in perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, in crestere cu 7 procente fata de aceeasi perioada din 2013, releva analiza schimburilor comerciale cu produse agroalimentare consultata de Agerpres.
In 10 luni, valoarea importurilor de carne de porc a depasit 231,4 milioane de euro, comparativ cu cele 215,3 milioane de euro cheltuite in perioada similara din 2013. Embargoul rusesc impus produselor agroalimentare din UE a afectat semnificativ producatorii romani din sectorulcarnii de porc prin faptul ca produsele din statele europene dezvoltate, care exportau in Rusia, intra pe piata romaneasca cu pret de dumping si aduc acestora grave pierderi financiare. In schimb, au de castigat procesatorii deoarece carnea de porc provenita din import la preturi mai mici au adus vanzari cu 25% mai mari numai in ultima parte a anului trecut. Fermierii romani au inregistrat pierderi de 100 de milioane de euro numai in ultimele sase luni pentru ca sunt nevoiti sa vanda sub pretul de cost, potrivit europarlamentarului Laurentiu Rebega.
"Numai in ultimele 6 luni, fermieri romani au totalizat pierderi de peste 100 de milioane de euro. Practic aceste carcase de porc, provenite din marile tari producatoare ale UE, intra pe piata romaneasca la un pret care nu se explica, impactul direct fiind acela ca producatorii romani isi vand produsele sub costurile de productie pentru a putea face fata concurentei neloiale. Astfel s-a ajuns in situatia in care, pentru a putea face fata, producatorii romani sa scada preturile cu aproximativ 25%. Aceste scaderi de preturi insa nu se reflecta si in pretul final, industria procesatoare si comertul capitalizand aceste marje de profit in defavoarea fermierilor", a precizat Laurentiu Rebega, intr-o intalnire cu Comisarul pentru Agricultura al Uniunii Europene, Phil Hogan, caruia i-a solicitat masuri de sprijin.
Din sistemul comercial romanesc sunt livrati in piata peste 3,5 milioane de porci, din care 2,5 milioane din exploatatii, iar aproximativ un milion sunt purcelusi adusi din import pentru ingrasare si livrare ulterioara. Conform datelor INS, in anul 2013, in gospodarii si in unitatile specializate au fost taiati in total 4.876.000 de porci, din care o treime sunt sacrificati in ultima luna a anului.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...