Carnea de porc afumata, mezelurile si rosiile romanesti i-au cucerit pe chinezii de la Palatul Parlamentului
Miercuri, 27 Noiembrie 2013
Miercuri, 27 Noiembrie 2013
In paralel cu lucrarile Forumului Economic China-Europa de Centrala si de Est, care a reunit la Palatul Parlamentului peste 1.000 de oficiali si oameni de afaceri din aproape 20 de tari, holurile institutiei au fost animate toata ziua de marti de mini-targul de produse traditionale romanesti, care au facut deliciul oaspetilor straini. Doua culturi diferite, doua targuri diferite: chinez si roman. Ca sa ajungi la sala mare unde s-a desfasurat evenimentul, prima data trebuia sa treci printre standurile chinezilor, unde companiile ZTE si Huawei afisasera tablete, smartphone-uri si laptopuri. Predomina culorile alb, negru, gri. Langa standurile lor era sala unde urma sa aiba loc seminarul de IT&C. Cativa curiosi se uitau la gadgeturi si le atingeau mai mult protocolar.
La cateva zeci de metri mai incolo, mare adunare. Ce-o fi? La iesirea din sala extrem de racoroasa unde a avut loc deschiderea oficiala a evenimentului, pe oaspetii chinezi si est-europeni ii astepta o surpriza: vreo 20 de standuri frumos colorate, pline doldora de produse traditionale romanesti, cu fete si baieti imbracati in costume populare care te imbiau sa gusti tot felul de bunatati. Teribil de incantati au fost mai ales chinezii, neobisnuiti cu stilul balcanic. Ei au inceput sa se plimbe bucurosi printre casutele cu fructe, legume, cozonac, pateuri, vinuri si mezeluri afumate de casa. 'Au devorat toate rosiile si castravetii, le-au placut enorm', spune un batran care are grija de standul de legume. 'Au mancat tot ce era taiat in bucatele si au cerut legume intregi', continua el, aratand un chinez care manca o rosie ca pe un mar, langa un coleg care devora un castravete pe post de banana.
O alta multime considerabila se stransese in fata standului cu carne de porc afumata: toba, carnati, caltabosi de casa carnaciori subtiri si picanti, totul asezonat cu ceapa rosie si branza de burduf. Mirosul te scotea din minti. 'Va place?', il intreb pe un chinez cu gura plina, care da din cap si rade din ochi: 'Veeery much!'. Langa, un altul isi cheama prietenul sa guste felii de paine unse cu pateu de ficat. Ii face semne ca si cand ar spune: 'Aici, aici, incearca asta!'.
Mare succes are si standul cu lapte batut, dar si cel cu ceai cald, mai ales avand in vedere aerul conditionat din sala de sedinte. Fetele de la magiunul de Topoloveni nu au stat deloc toata ziua. 'Le-a placut, toti spuneau 'very good, very good!. Le-am explicat din ce e facut si s-au cam mirat, nu cred ca au asa ceva. Am pregatit si pliante in limba chineza', rad ele. Intr-un colt, o bunica incondeiaza manual oua si doi tineri cu ochi migdalati se uita curiosi. 'Eu sunt din Bucovina, de la Manastirea Moldovita. Strainii se mira, zic ca ce mare lucru fac aici. Nu-i inteleg din vorba, dar imi dau seama ce vor sa spuna. Si ei au lucruri artizanale, dar nu se compara cu ale noastre', spune ea mandra. O intreb cum a ajuns aici si-mi spune ca prin Muzeul Satului, unde este unul dintre expozanti.
Un domn de la standul de vinuri imi explica mai bine: 'Cancelaria primului-ministru a cerut sa fie prezente produse traditionale reprezentative pentru fiecare tematica din cadrul forumului. Aici, in sala de langa, este seminarul pe agricultura. Ne-ar fi placut si ne-ar fi avantajat sa fi fost expozitie cu degustare, dar nu s-a putut din motive logistice. Asa ca oferim doar pliante si cateva sticle de vin celor care vedem ca sunt foarte interesati'. Il cheama Constantin Nita, ca pe ministrul Energiei. 'Azi chiaram dat mana cu premierul Chinei, dar nu datorita numelui', se lauda el, spunand ca prietenii il numesc adesea 'dom' ministru'.
Povesteste ca vinul lui a fost ales dintre mai multe soiuri pentru a fi expuse importantilor oaspeti: 'Saptamana trecuta, marti sau miercuri, am aflat ca vinul nostru a fost selectat de Asociatia Producatorilor de Vinuri. Ne bucuram foarte mult ca suntem aici, chiar suntem onorati. Cand mai avem noi ocazii de-astea?'. Chiar si dupa-amiaza tarziu, cand forumul era pe terminate, mini-targul era inca foarte populat, semn ca intentia noastra de a le atrage atentia chinezilor cu gustul delicios al produselor romanesti a fost una plina de succes pentru cel putin o zi.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...